Kawa świąteczna, czyli pełen aromatów rozgrzewający napar. Jak go przygotować?

Kawa świąteczna to ogólne pojęcie obejmujące wszystkie kawowe napary z charakterystycznymi dla Bożego Narodzenia dodatkami. Warto wiedzieć, co najlepiej komponuje się pobudzającym napojem, a czego lepiej unikać.
kawa świąteczna

Boże Narodzenie to czas, z którym mamy zwykle wiele pozytywnych skojarzeń. Te dotyczą również kulinariów. Kojarzymy konkretne zapachy i aromaty. Jeśli więc w grę wchodzi kawa świąteczna, są sprawdzone dodatki, które sprawią, że będzie miała ona zapach taki, jak całe święta. Czyli cytrusów i przypraw korzennych. Sprawdź, co można dodać to takiej kawy, żeby nie tylko wspaniale pachniała, ale również doskonale smakowała.

Kawa świąteczna – postaw na sprawdzone dodatki

Są określone smaki, które zwyczajnie do siebie pasują. Kawa jest dobrym przykładem napoju, który świetnie łączy się z wieloma, nawet nieoczywistymi dodatkami. Jeśli chodzi o kawę świąteczną, to ciekawym rozwiązaniem może być dodanie:

  • cytrusów (pomarańcze, mandarynki) – w kawałkach lub w formie syropów;
  • cynamonu;
  • przyprawy piernikowej;
  • wanilii;
  • czekolady;
  • imbiru;
  • gałki muszkatołowej;
  • wiórków kokosowych.

Oczywiście nie zalecamy dodawać wszystkiego jednocześnie. Wybierz 2-3 produkty, które lubisz najbardziej i dodaj do mocnej czarnej kawy. Efekt powinien być… świąteczny!

Gotowa kawa świąteczna

Jeśli nie jesteś zwolennikiem samodzielnego tworzenia napojów, w sprzedaży dostępne są aromatyzowane kawy świąteczne, które mają w sobie wybrane dodatki. Wybierz rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i spróbuj. Dostępne w sklepach kawy są zarówno ziarniste, jak i rozpuszczalne.
Kawa świąteczna to ogół napojów na bazie kawy, do których dodano mniej lub bardziej kojarzące się ze świętami dodatki. To połączenie ma byś smaczne, ale również bardzo aromatyczne. Kawa jest wdzięczną bazą do różnego rodzaju smakowych eksperymentów, dlatego warto ten fakt wykorzystać w czasie świąt.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa organiczna

Kawa organiczna, czyli jaka? Wszystko, co musisz wiedzieć o ekologicznej uprawie kaw

Następny artykuł
kawa z topinamburu

Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?

Zobacz też