Tort kawowy na kilka sposobów. Poznaj przepisy!

Spodziewasz się gości z okazji urodzin, imienin lub innego święta? Zaskocz ich nowym deserem! Sprawdź, jak łatwo i szybko przygotować tort kawowy – przełożony kremem z mascarpone, z biszkoptem nasączonym kawą lub w najprostszej wersji, bez pieczenia.
tort kawowy

Tort kawowy elegancko prezentuje się na stole, ze względu na zawartość kawy nie jest przesłodzony, a do tego wykonasz go równie łatwo jak zwykłe ciasto. Kawę możesz dodać zarówno do kremu, jak i do biszkoptu. Sprawdź także nasz przepis na łatwy tort kawowy z mascarpone bez pieczenia!

Jakiej kawy użyć do przygotowania tortu kawowego?

Rodzaj kawy nie ma dużego znaczenia. Torcik kawowy czy krem udadzą się zarówno wówczas, gdy użyjesz kawy z ekspresu przelewowego czy kawiarki, jak i kawy rozpuszczalnej. Wystarczy nawet zwykła kawa z fusów zalanych gorącą wodą. To, jaki rodzaj naparu wybierzesz, będzie miało jednak do pewnego stopnia wpływ na smak tortu. Jeśli więc nie przepadasz np. za kawą rozpuszczalną i nie chcesz wyczuwać jej w deserze, wybierz kawę zaparzoną w inny sposób.

Tort kawowy możesz podawać nawet dzieciom. Pamiętaj jedynie, by w takim przypadku zamienić zwykłą kawę na kawę zbożową, tzw. inkę.

Uniwersalny przepis na krem kawowy do tortu

Umiesz robić torty i przygotowujesz je samodzielnie, ale chcesz coś zmienić w dobrze znanych przepisach? Zamiast dżemem czy bitą śmietaną przełóż biszkopt pysznym kremem kawowym z mascarpone! Jak zrobić taki krem?

Lista składników na krem kawowy:

  • serek mascarpone – 500 g;
  • śmietanka kremówka (30 lub 36%) – 800 g;
  • 4 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub espresso;
  • 4 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić krem kawowy – instrukcja krok po kroku:

  1. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Przed rozpoczęciem pracy włóż ją na kilka godzin do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
  2. Przygotuj espresso w ekspresie lub zalej kawę rozpuszczalną wrzątkiem. Przestudź napar.
  3. Włóż mascarpone do miski i wlej schłodzoną kawę.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
  5. Ubij schłodzoną śmietankę, najpierw na małych obrotach, a następnie na coraz większych. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier. Śmietanka powinna być ubita na sztywną pianę, a cukier całkowicie rozpuszczony.
  6. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone z kawą. Wymieszaj całość mikserem.
  7. Twój kawowy krem jest gotowy. Możesz go użyć do przełożenia tortu, ciasta lub wafli.

Biszkopt kawowy – jak upiec bazę do tortu?

Biszkopt kawowy to uniwersalna baza do tortu. Możesz go przełożyć kremem czekoladowym z kakao, dżemem, bitą śmietaną albo… kolejną porcją kawy w postaci kremu. Sprawdź, jak zrobić przepyszny biszkoptowy tort kawowy!

Lista składników:

  • 6 jajek w rozmiarze M;
  • mąka pszenna tortowa – 120 g;
  • mąka ziemniaczana – 120 g;
  • drobny cukier do wypieków – 200 g;
  • 4 łyżki gorącej wody;
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżki zaparzonego espresso;
  • na poncz – do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej kawy.

Przygotuj także tortownicę, mikser z trzepaczką do ubijania białej, pędzelek do nasączania, dużą miskę, łyżkę.

Jak zrobić tort kawowy – instrukcja krok po kroku:

  1. Zaparz kawę i pozostaw ją, aby ostygła.
  2. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
  5. W czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier i po jednym żółtku.
  6. Następnie powoli wlej kawę.
  7. Ostrożnie połącz masę kawową z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość, używając szpatułki.
  8. Wyłóż dno tortownicy papierem. Przełóż ciasto do tortownicy i włóż do piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 180° przez około 30 minut, do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu oddziel biszkopt od brzegów formy i, nie wyjmując go, przełóż na blat, z dnem formy na wierzchu.
  11. Po przestudzeniu biszkopt przetnij na 3 części i każdą z nich nasącz ponczem z kawy.
  12. Gotowy kawowy tort możesz przełożyć dowolnym delikatnym kremem.

Nie masz czasu? Sprawdź przepis na tort kawowy bez pieczenia

Ciasto kawowe z herbatników to idealny tort dla tych, którzy nie mają czasu na pieczenie. Torcik wystarczy przygotować i schłodzić w lodówce. Poznaj przepis na tort kawowy bez pieczenia z dodatkiem likieru amaretto!

Lista składników:

  • serek mascarpone – 500 g;
  • śmietanka kremówka 36% – 750 ml;
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • 250 ml zaparzonej mocnej kawy;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • likier amaretto (możesz zastąpić wódką) – 50 ml;
  • herbatniki maślane – 160 g;
  • podłużne biszkopty – 150-200 g;
  • rozpuszczone masło – 40-50 g.

Tort kawowy bez pieczenia – instrukcja krok po kroku:

  1. Zaparz kawę i zostaw ją do ostygnięcia.
  2. Pokrusz herbatniki i zmieszaj je z masłem za pomocą blendera.
  3. Wyłóż masę na dno tortownicy i włóż naczynie do lodówki.
  4. Przygotuj krem: ubij schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj mascarpone, a na koniec kawę.
  5. Krem podziel na dwie części.
  6. Pierwszą część kremu wyłóż na spód z herbatników i masła.
  7. Na kremie ułóż nasączone likierem lub wódką biszkopty.
  8. Ułóż kolejną warstwę kremu na biszkoptach.
  9. Aby przygotować piękny tort, możesz udekorować wierzch bezami, ziarnami kawy lub czarną porzeczką.

Tort kawowy i krem są najlepszym dowodem na to, że kawa i słodkości to zawsze udane połączenie. Wypróbuj nasze przepisy – deser na pewno ci się uda, nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
espresso tonic

Espresso tonic – orzeźwiająca kawa na upalne dni

Następny artykuł
chai latte

Chai latte – poznaj przepis na rozgrzewającą herbatę

Zobacz też