Czy kawa zbożowa to tylko mniej aromatyczny i tańszy zamiennik zwykłej kawy? Można doszukać się wiele zalet, dlatego ta kawa nie jest gorsza od kofeinowej.
Czym jest kawa zbożowa? Na to pytanie i inne, znajdziesz odpowiedz w poniższym artykule. Prawie na pewno choć raz w życiu jej próbowałeś. Smak i aromat tej kawy wiele osób wspomina jako symbol dzieciństwa tuż obok kakao. Nie słabnąca popularność tego napoju może wynikać stąd, że jest bez kofeiny, czego nie można powiedzieć w przypadku tradycyjnej kawy. Na sklepowych półkach można znaleźć coraz więcej rodzajów kawy zbożowej, ale jak w przypadku każdego kupowanego produktu, warto sprawdzić skład. Najlepsza jest naturalna lub ewentualnie z dodatkami naturalnymi. Sprawdź, czy to kawa dla ciebie.
Historia kawy zbożowej
Już w XVIII wieku kawa zbożowa pojawiła się w Europie po raz pierwszy. Miało to miejsce dzięki holendrom. W Polsce pojawiła się dzięki Prusom, a zaczęła być produkowana w 1818 roku. Ta kawa stała się tańszym odpowiednikiem tradycyjnego kofeinowego napoju. Szczególnie miało to miejsce w czasach wojny oraz w PRL-u. Dzięki temu, że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to od lat podaje się ją dzieciom, chorym w szpitalu, osobom starszym czy kobietom w ciąży.
Właściwości kawy zbożowej
Kawa zbożowa to napój bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki czemu usprawnia pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit. Ten składnik również zmniejsza uczucie głodu. Warto pić kawę zbożową podczas odchudzania oraz stosowania niektórych diet, ponieważ jest niskokaloryczna. Taka kawa zawiera polifenole, które dobrze wpływają na organizm, ponieważ mają one działanie antyoksydacyjne. Opóźniają one procesy starzenia oraz chronią organizm przed nowotworami. Również taki napój obniża poziom złego cholesterolu. Kawę zbożową można pić także w przypadku schorzeń układu nerwowego czy zaburzeń w produkcji żółci.
Jakie jeszcze składniki odżywcze znajdujące się w kawie zbożowej?
Kawa zbożowa zawiera składniki odżywcze takie jak:
- potas – wpływa na prawidłowe spalanie węglowodanów i białek, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową;
- żelazo – wspomaga układ odpornościowy i bierze udział w tworzeniu hemoglobiny;
- cynk – regulacja ciśnienia krwi, a także bardzo dobry wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci;
- fosfor – wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego, wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów;
- witaminy z grupy B – wspomaganie pracy serca oraz dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego;
- inuliny – działanie probiotyczne (w przypadku kiedy kawa zbożowa ma dodatek cykorii).
Kawa zbożowa – wady
Niewątpliwie zalet kawy zbożowej jest wiele, dlatego warto ja pić. Jednak nie ma rzeczy idealnych. Napój ten posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego jest odradzana przy cukrzycy. Zawiera również gluten, co może być dla wielu osób sporym problemem. Dzieje się tak, ponieważ nie mogą jej spożywać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancje glutenu. Istnieje jednak kawa zbożowa bezglutenowa, której nazwa to tzw. żółędziówka.
Rodzaje kawy zbożowej
Kawa zbożowa powstaje z prażonych ziaren zbóż.
Do jej wytworzenia potrzebne są ziarna roślin, takich jak:
- jęczmień;
- orkisz;
- żyto;
- pszenica.
Dodatki najczęściej używane podczas produkcji kawy zbożowej, to:
- cykoria;
- burak cukrowy;
- przyprawy korzenne;
- kozieradka;
- karmel;
- wanilia;
- figi;
- żeń-szeń;
- głóg;
- melisa;
- łubin;
- echinacea.
Kawa zbożowa – jak ją przyrządzić?
To jak parzyć i przygotować napój kawowy, zależne jest od jej rodzaju. Parzyć ją można po prostu w kubku, bądź w kawiarce. Smak kawy zbożowej może być wzbogacony mlekiem oraz wybranym słodzikiem tak, jak w przypadku kawy tradycyjnej. Kawa zbożowa nadaje się do przygotowania jej na różne sposoby, a może to być między innymi latte, cappuccino czy kawa mrożona. Dzięki temu, że liczba dodatków pasujących do tej kawy jest dość długa, to pozwala to na odkrywanie nowych smaków oraz nie wpadnięciu w rutynę.
Kawa zbożowa w torebkach
To popularna i najprostsza do wykonania wersja tej kawy. Idealnie sprawdza się u osób, które są zabiegane i w związku z czym mają mało czasu. Tak jak w przypadku herbat, należy zalać ją wrzątkiem. Po kilku minutach należy dobrze wycisnąć torebkę. Następnie jest czas na dodatki wedle twoich upodobań kulinarnych.
Kawa zbożowa rozpuszczalna
Najpopularniejszy rodzaj tej kawy, to jest właśnie ten. Jej smak jest łagodny, dlatego nadaje się również dla dzieci. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, by po chwili cieszyć się gotowym napojem. Ta kawa zbożowa zazwyczaj stworzona jest z dodatkiem cykorii, dlatego najlepiej podawać ją z mlekiem, tak by wydobyć jej wszystkie walory i wartości odżywcze.
Kawa zbożowa sypana
Jest to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj kawy zbożowej. Najlepiej sprawdza się jako kawa z mlekiem. Kierując się informacjami na opakowaniu, należy wsypać 4 łyżki produktu na litr wrzątku. To jest również moment na dodanie ewentualnych przypraw czy słodzików. Po pięciu minutach trzeba przecedzić tę kawę przez sitko oraz rozlać do kubków czy filiżanek.
Kawa orkiszowa
Od klasycznej kawy zbożowej różni się tym, że jest bardziej gorzka oraz ma wyraźniejszy aromat. Przygotowuje się ją tak samo jak kawę zbożową sypaną. Ciekawym sposobem poza licznymi przyprawami, które pasują w tym przypadku, jest dodanie szczypty soli morskiej. Zabieg ten łagodzi gorycz oraz jeszcze bardziej podkreśla smak tego napoju.
Kawa żołędziowa
Bardzo mocna, wyrazista oraz nie nadająca się dla każdego. Najlepiej sprawdza się jako mała czarna czy espresso. Spośród wszystkich powyższych rodzajów kawy, tak jest najbardziej sycąca. Wzmacnia również organizm. Przygotujesz parząc ją wrzątkiem w filiżance bądź w kawiarce. Dobrze smakuje zarówno z dodatkami, jak i bez nich. Istotne jest, aby pamiętać, że to bardzo mocna kawa, dlatego nie można jej użyć za dużo w jednej porcji.
Podsumowanie
Kawa zbożowa stanowi bardzo dobrą alternatywę dla kawy naturalnej. Zawiera duże ilości błonnika, co dla wielu jest dużą zaletą. Bogactwo zawartych w niej substancji odżywczych wpływa pozytywnie na cały organizm. Szeroki wybór rodzajów i smaków sprawia, że znajdziesz swój ulubiony napój kawowy.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?
- Kawa z mlekiem – popularny napój, ale czy zdrowy?
- Kawa a hemoglobina – jak kawa wpływa na twoje zdrowie?
- Kawa mielona jako efekt obróbki ziaren kawowca. Jaka jest najlepsza kawa mielona – arabica czy robusta?
- Kawa z sokiem pomarańczowym – jak przygotować taki napój?
- Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty – naparu znanego za czasów panowania dynastii Qing. Jak parzyć herbatę żółtą?
- Kawa kuloodporna i związane z nią kontrowersje. Rewolucja w świecie kaw czy zagrożenie dla zdrowia?
- Czym jest kawa orkiszowa i dlaczego warto ją wykorzystywać w swojej kuchni? Dowiedz się i poznaj propozycje jej podania!