Idealne połączenie kawy czekolady i bitej śmietany z dodatkami? Kawa po bawarsku na liście do spróbowania

kawa po bawarsku

Czy kawa po bawarsku w menu kawiarni znajdzie się w dziale kaw, czy deserów? Warto sprawdzić, zamówić lub zrobić samodzielnie i rozkoszować się jej smakiem. Zanim to zrobisz, dowiedz się o niej więcej.

Czy może być coś lepszego niż połączenie gorącej kawy z jej aromatycznym zapachem i intensywnym smakiem z czekoladą, słodką i aksamitną? Jasne, że tak. Rozkosz dla podniebienia można jeszcze podbić bitą śmietaną i dodatkami. Kawa po bawarsku to gotowy przepis na doskonały napój, który będzie pobudzał i jednocześnie otulał zmysły i kubki smakowe swoją słodyczą i głębią. Kawa i deser w jednym. Dla kawoszy, którzy lubią eksperymenty i amatorów deserów w mini wydaniu. Na zimne jesienno-zimowe popołudnia i dni, gdy masz odrobinę więcej czasu na celebrację poranka.

Skąd pochodzi zwyczaj picia kawy z czekoladą i bitą śmietaną

Właściwie nie wiadomo kto wpadł na pomysł tej kompozycji. Zapewne to konsekwencja poszukiwań nowych połączeń smaków, które w naturalny sposób występuje w ziarnach kawowca. Zwłaszcza te pochodzące z Ameryki Południowej mają charakterystyczną i lubianą przez wielu nutę kakaowo-czekoladową. Oczywiście zależy to gatunku i sposobu obróbki ziaren. Jednak te dwa smaki wydają się współgrać i uzupełniać w sposób naturalny.

Tylko nie pomyl bawarki z kawą po bawarsku

Te dwa napoje często są mylone, ze względu na nazwę. Nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Bawarka robiona jest na bazie herbaty, Podawana jest z mlekiem i różnymi dodatkami jako tradycyjny napój w wielu krajach (we Francji, Anglii, w Indiach, w Tybecie z mlekiem jaków). Do Polski przywędrowała bezpośrednio z Francji. Tymczasem bazą kawy po bawarsku jest espresso lub americano. Dodatek, który tak wpływa na kompozycję, jest czekolada.

Podstawowy przepis na kawę po bawarsku

Przepis możesz wykonać w domu. Kawa z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki będzie doskonałą bazą. Żeby wydobyć jak najlepszy smak gotowego napoju, potrzebne półprodukty powinny być dobrej jakości. Na jedną porcję weź:

  1. 30 ml czekolady mlecznej lub gorzkiej. Ta druga będzie bardziej intensywna i zdrowsza. Mleczna uczyni napój bardziej delikatnym.
  2. Filiżankę kawy, może to być mocne espresso lub jeśli wolisz wersję łagodniejszą to americano (czyli espresso zalane, rozcieńczone gorącą wodą).
  3. Ok. 50 ml śmietanki kremówki + cukier puder.
  4. Cynamon.

Składników jest niewiele i wszystkie są łatwo dostępne.

Co dokładnie należy zrobić ze składnikami, żeby uzyskać pyszny deser

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść w miseczce a tą zanurz w garnku z gorącą wodą. Podgrzewana woda rozpuści czekoladę, ale jej nie przypali. Pamiętaj o mieszaniu. To tzw.: rozpuszczanie czekolady w kąpieli.

Zaparz ulubioną kawę i wlej ją do rozpuszczonej czekolady. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekolada potrzebuje na to dłuższej chwili.

Śmietankę ubij z odrobiną cukru pudru.

Mieszankę z czekoladą przelej do podgrzanej filiżanki. Jeżeli lubisz słodką, dosłodź ja na tym etapie. Udekoruj szczodrą ilością bitej śmietany i posyp po wierzchu cynamonem. Gotowe.

Kawowy napój czy deser. Co jeszcze można dodać do takiego espresso

Oczywiście są różne przepisy na takie połączenie. Zmienną są składniki:

  1. Kawa może być różnie parzona, słabsza, bądź mocniejsza, według uznania.
  2. Zamiast czekolady można użyć syropu czekoladowego.
  3. Często podawany jest z dodatkiem alkoholu takiego jak likier kawowy, czy rum.
  4. Oprócz cynamonu dodawana jest odrobina soku z limonki lub wanilią.

Kawa po bawarsku ma swoich zwolenników na całym świecie. A co kraj to inne zwyczaje i ulubione dodatki. Bardzo ładnie będzie się prezentować tak w filiżance, jak i w przeźroczystym naczyniu. Pamiętaj, że sposób podania także działa na zmysły.

Zanim się napijesz warto poznać jej zalety

Ten kaloryczny, ale pyszny napój może z powodzeniem zastąpić deser i od czasu do czasu warto się na niego skusić. W końcu zawartość czekolady sprawia, że oprócz kalorii dostarcza nam magnez i potas. Sama kawa pita w odpowiednich ilościach poprawia metabolizm, koncentrację a w takim połączeniu także samopoczucie. Ponadto ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Kofeina pomaga alergikom i astmatykom. Przygotowana po bawarsku dzięki swoim dodatkom działa rozgrzewająco jest więc idealna po spacerze w zimny dzień.

Czy ten kawowy napój ma szansę zaistnieć wśród twoich ulubieńców? Nie zaszkodzi spróbować. Kawa i czekolada wydają się oczywistym połączeniem. Często przecież do kawy sięgamy po coś słodkiego. Możemy się doszukiwać wad i zalet zdrowotnych tej propozycji podania, ale przecież najważniejszą rzeczą jest po prostu smak i aromat, który sprawia nam przyjemność. A tej nie warto sobie odmawiać.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z masłem

Czy kawa z masłem rzeczywiście dodaje energii i czy warto ją pić zamiast śniadania

Następny artykuł
kawa z kardamonem

Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem. Co jeszcze do niej dodać

Zobacz też