Cup tasting, czyli smakowanie kawy przez osoby, które znają się na jej smaku, odbywa się wtedy, gdy do filiżanek nalany jest odpowiedni napar. Napar, którego podstawą jest kawa jasno palona. Uznawana jest ona bowiem za najlepiej reprezentującą smak konkretnych ziaren. Nic zatem dziwnego, że cieszy się coraz większą popularnością.
Kawa jasno palona – co w niej wyjątkowego?
Polecana przez specjalistów kawa jasno palona cechuje się tym, że najwierniej oddaje nuty smakowe. Ziarna nie zawierają w sobie olejków eterycznych. Mają jasnobrązowy kolor. Warto jednak wiedzieć, że kawa tego typu ma największą kwasowość ze wszystkich dostępnych na rynku rodzajów.
Kwasowość w formie całkowicie naturalnej, która często bywa mylona z kwaśnością. Ta nuta smakowa jest jednak pożądana w kawie, dlatego jasne ziarna są tak cenione przez ekspertów. Właśnie dlatego próbując zrobione na nich napary, są oni w stanie rozpoznać, z którego kraju pochodzi spożywana właśnie kawa.
Gdzie kupić kawę jasno paloną?
Na sklepowych półkach trudno znaleźć kawy jasno palone. Oferta zdominowana jest przez odmiany mocno palone. Rozwiązaniem są specjalistyczne sklepy, które funkcjonują zarówno stacjonarnie, jak i w internecie. Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z kawą jasno paloną, koniecznie skorzystaj z profesjonalnej pomocy. Dobór dobrych odmian dla początkujących ma ogromne znaczenie.
Kawy jasno palone cieszą się, całkiem zresztą słusznie, coraz większym zainteresowaniem. Jeśli smak kawy ma dla ciebie duże znaczenie, na pewno powinieneś zdecydować się na spróbowanie kilku naparów takich właśnie kaw. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!
Może Cię też zainteresować:
- Kwasowość kawy – czym jest i co na nią wpływa?
- Czy każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresu? Rozwiewamy wątpliwości!
- Jak stworzyć mini kawiarnię w nowym domu jednorodzinnym?
- Kawa Nitro – jaki ma smak i czy warto ją wypróbować?
- Najlepsza kawa na świecie – Jaka jest?
- Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie
- Kawa orzechowa – smak, któremu warto dać się porwać. Kawy rozpuszczalne i ziarniste
- Mocna kawa, czyli właściwie jaka? Zawartość kofeiny, czas parzenia, ziarna i inne zmienne