Kawa orzechowa – smak, któremu warto dać się porwać. Kawy rozpuszczalne i ziarniste

Kawy smakowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Są ciekawym sposobem na urozmaicenie swojej małej czarnej. Dobrym przykładem niech będzie kawa orzechowa. To kompozycja, która zachwyca smakiem.

Są takie smaki, aromaty i dodatki, które zwyczajnie pasują do kawy. Wśród nich są na pewno orzechy laskowe, choć również włoskie. Nie powinno zatem dziwić, że w sprzedaży dostępna jest kawa orzechowa, która cieszy się uznaniem i zainteresowaniem miłośników pobudzających naparów.

Kawa orzechowa – rozpuszczalna czy ziarnista?

Smakowa kawa dostępna jest zarówno rozpuszczalna, jak i ziarnista (również wcześniej zmielona). Smak jest zbliżony, ale oczywiście smaczniejsza jest ta druga. Wynika to między innymi ze sposobu jej aromatyzowania. W procesie palenia dodaje się orzechowy aromat, co wpływa na delikatne zwiększenie kwasowości, ale również zintensyfikowanie smaku. Jak to zwykle bywa, kawa rozpuszczalna nie niesie za sobą tyle treści. 

Nie będziemy jednak rozstrzygali i przekonywali nikogo. Kawa orzechowa dostępna jest w obu formach, dlatego powinieneś wybrać taką, jaka bardziej ci smakuje.

Aromat orzechowy. Czy bardzo zmienia smak kawy?

Zmiana smaku w wypadku kaw orzechowych jest zauważalna. Wszystko dlatego, że orzechy – najczęściej stosowane są aromaty z odmian laskowych – mają charakterystyczny, dość intensywny smak. Stanowi on ciekawe uzupełnienie aromatu kawowego naparu, dodając mu jednocześnie głębi. 

Co równie ważne, kawa orzechowa świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju deserów na bazie kawy. Dodanie bitej śmietany może być jedynie początkiem do kolejnych ciekawych improwizacji. Orzechy świetnie łączą się z różnego rodzaju dodatkami, łącznie z wytrawnymi alkoholami, dlatego alternatyw smakowych jest bardzo dużo.

Kawa orzechowa jest jedną z najpopularniejszych wśród coraz większej grupy kaw smakowych – czy to rozpuszczalnych, czy ziarnistych. Powodem takiego stanu rzeczy jest oczywiście świetny smak, który udaje się uzyskać, dodając aromaty orzechowe. Szczególnie wyczuwalne są w przypadku kaw mocno palonych, ponieważ dzięki temu procesowi udaje się uzyskać najbardziej intensywny smak – zarówno samej kawy, jak i dodanej do niej aromatów. Odmiany rozpuszczalne z górnej półki również powinny spełnić oczekiwania bardziej wymagających kawoszy.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z bitą smietaną

Kawa z bitą śmietaną – jak ją przygotować? Prosty i szybki przepis na pyszną kawę ze słodkim dodatkiem

Następny artykuł
kawa karmelowa

Kawa karmelowa, czyli słodka alternatywa. Przepis na pyszną kawę z karmelem

Zobacz też