Herbata bubble tea, czyli napój z kulkami boby pochodzący z Tajwanu

Bubble tea to coraz popularniejszy rodzaj herbaty z dodatkiem kuleczek tapioki. Napój tradycyjnie pity w Tajwanie coraz częściej spotyka się na rynku europejskim. Co warto wiedzieć o bubble tea?
bubble tea

Przeczytaj więcej o historii tego specyficznego, bezalkoholowego drinku i dowiedz się jak w kilku prostych krokach przyrządzić bubble tea w domu.

Co to jest bubble tea?

Bubble tea, czyli zwyczajnie herbata bąbelkowa, to napój herbaciany ze smakowymi dodatkami. Klasycznie są to kulki tapioki, ale wraz z popularyzacją napoju konkurencyjne sieci herbaciarni zaczęły prześcigać się w coraz to innych wersjach. Do herbaty z bąbelkami najczęściej dodaje się mleko, ale i owoce, żelki, imbir lub syropy.

Bubble tea serwowane jest w charakterystycznych przeźroczystych kubkach z szeroką słomką. Herbatka jest najczęściej serwowana na zimno lub z dużą ilością kruszonego lodu. Unikamy w ten sposób ryzyka sklejania się ze sobą tapioki pod wpływem wysokiej temperatury.

Skąd pochodzi bubble tea?

Napój po raz pierwszy pojawił się w latach 80 XX wieku na Tajwanie. Jest kilka historii o wynalezieniu napoju, a co ciekawe, pomiędzy dwoma herbaciarniami serwującymi bąbelkowy napój przez 10 lat trwał spór sądowy o pomysłodawstwo. Były to herbaciarnie Hanlin Tea Room i Chun Shui Tang Tea Room.

Według najpopularniejszego z przekazów na oryginalny pomysł wpadł w 1987 roku Liu Han Jie, który chciał zachęcić najmłodszych do picia zdrowego naparu z suszonych liści herbaty. Tak powstała pearl milk tea, czyli mleczna herbata z kostkami kruszonego lodu oraz przypominającymi perły, kuleczkami tapioki.

Z czego wykonywana są kulki do bubble tea?

Kulki boba to granulat z tapioki, czyli mączki skrobiowej powstającej ze zmielenia bulw manioka jadalnego. Maniok pochodzi z Brazylii i jest rzadko spotykaną w Polsce rośliną uprawną. Warzywo jest dostępne w sklepach i po ugotowaniu przypomina ziemniak. Wyrabia się z niego również mąkę zwaną kassawa. Głównym eksporterem manioku jest obecnie Tajlandia. Do kuleczek dodaje się różne składniki takie jak ekstrakty owocowe, przyprawy, karmel czy cukier. Często też barwi się je dla uzyskania specyficznego efektu.

Czarna czy zielona herbata?

Składnikiem bazowym bubble tea jest oczywiście napar z suszu herbacianego. Napój obecnie wykonuje się na bazie przeróżnych herbat, rozpoczynając od klasycznej zielonej. Do wyboru mamy odmiany:

  • herbatę zieloną;
  • herbatę czarną;
  • Oolong (herbata niebieska);
  • Matcha tea.

W rodzimej dla napoju Tajlandii najczęściej wykonuje się bubble tea z jaśminowej herbaty zielonej lub proszku matcha.

Ile kalorii zawiera bubble tea? Czy bubble tea jest zdrowa?

Odpowiedź na to pytanie zależy od składników dodawanych do herbaty w celu wzmocnienia jej smaku. Sama baza herbaciana nie zawiera żadnych kalorii, oczywiście pod warunkiem, że nie jest dodatkowo słodzona. Im bardziej skomplikowana jest nasza boba tea, tym więcej będzie mieć w sobie kalorii. Jeśli dbamy więc o sylwetkę, na co dzień lepiej zdecydować się na proste składniki takie jak sok owocowy, imbir, przyprawy. Nie zapomnij jednak aby czasem zaszaleć – bubble tea to też fantastyczny deser!

Czy bubble tea jest zdrowa?

Choć bąbelkowe dodatki mają sporo kalorii i cukru, z samym piciem herbaty wiąże się dużo korzyści. Ekstrakty z liści herbaty, np. herbaty zielonej, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Do zalet picia herbaty należy przyśpieszony metabolizm, opóźnione starzenie, zwiększenie koncentracji i detoks organizmu.

Jak przyrządzić bubble tea w domu?

Domowe jest zawsze najlepsze! Jeśli jesteś fanem herbaty z bąbelkami, drink możesz przyrządzić również samodzielnie. Co będzie potrzebne? Przede wszystkim: herbata i granulat z tapioki. Ten drugi bez problemu znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością. Będzie ci potrzebne około 1/4 szklanki.

Wbrew mitom, bubble tea nie wymaga odpowiedniej herbaty, wystarczy jakościowy napar czarny lub zielony, który na pewno mamy już w domu. Warto też poeksperymentować z proszkiem matcha.

Kolejno pojawiają się dodatkowe składniki takie, jak mleko (krowie lub roślinne), miód naturalny, syrop na bazie cukru. To jednak pole do popisu dla ciebie! Kiedy nauczysz się jak prawidłowo przygotować klasyczną pearl milk tea odkryjesz jej niesamowity potencjał aromatyczny.

Prosta bubble tea z mlekiem krok po kroku

  1. Zalej susz herbaciany gorącą wodą (temp. około 90 stopni) i odstaw do przestygnięcia;
  2. Ugotuj kuleczki z tapioki: drobne kuleczki gotujemy w wodzie około 25 minut, im większe są, tym dłużej. Co kilka minut należy je przemieszać, aby się nie sklejały. Gotujemy aż do utraty koloru;
  3. Przełóż tapiokę do szklanki, wymieszaj z kruszonym lodem i zalej całość ekstraktem z herbaty;
  4. Do napoju dodaj odrobinę mleka lub syropu.

Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
meble do kawiarni

Meble do kawiarni – na co zwrócić uwagę?

Następny artykuł
matcha

Matcha tea. Jak parzyć zieloną herbatę matcha?

Zobacz też