Dodatek do kawy – klasyczny czy oryginalny? Sprawdź, co smakuje z kawą najlepiej!

Choć wiele osób ceni sobie naturalny i niczym niezmącony aromat i intensywny smak kawy, równie szerokie grono zwolenników mają rozmaite dodatki wzmacniające te właściwości. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale także typu samej kawy.
Dodatek do kawy

Dodatek do kawy będzie w istotny sposób wpływał nie tylko na smak napoju, ale również jego konsystencję. Zastanów się, czy urozmaicając kawę, chcesz osiągnąć np. efekt orzeźwienia czy może kremowej przyjemności. Aktualna moda na dodatki stawia na oryginalność. Jakie propozycje można spotkać w kawiarniach?

Klasyczne i dobrze znane dodatki do kawy

Starta czekolada czy kakao to dodatki, które poza smakiem kawy, zmieniają także jej wygląd. Takie słodkie dekoracje na powierzchni pianki kawowego napoju zachęcają do spożycia, dodając mu słodyczy i łagodności.

Podobnie działa skondensowane mleko, które do kawy można dodawać zarówno na ciepło (przeważnie spienione), jak i na zimno.

Starbucks jest znany ze swoich kaw smakowych. Myślisz o prowadzeniu sprzedaży ich produktów? Dowiedz się, jak to zrobić w artykule: https://portalfranczyza.pl/starbucks-franczyza/

Dodatek do kawy na poprawę aromatu

Tego typu składniki sprawdzają się szczególnie zimową porą, kiedy chcemy się dodatkowo rozgrzać. Niektóre z nich są naprawdę ostre i intensywne w smaku. Zapewniają wtedy oryginalne doznania kawowym smakoszom. Jeśli sam do nich należysz, wypróbuj m.in.;

  • cynamon;
  • gożdziki;
  • chilli;
  • wanilię;
  • imbir.

Dodatkowe procenty

Kawa z aloholem to niekoniecznie napar o aromacie whisky, czyli tzw. kawa po irlandzku. Z pewnością skutecznie rozgrzewa i ma właściwości pobudzające, jednak poza whisky równie dobrze z kawą skomponują się np.:

  • amaretto; 
  • cherry;
  • likier migdałowy; 
  • ajerkoniak.

Sezonowy dodatek do kawy 

Przy urozmaicaniu kaw niezbyt często korzysta się z owoców. Jednak doskonale sprawdzają się one do dekoracji powierzchni napoju, a przy tym podkreślają jego naturalną słodycz. W tym wypadku najlepsze będą maliny czy borówki. Coraz modniejsze stają się także typowo jesienne kawy dyniowe lub piernikowe! Wykorzystuje się wówczas przygotowany wcześniej mus o wybranym smaku.

Wybierz idealny dodatek do kawy dla siebie!

W zależności od tego, jaki efekt smakowy chcesz osiągnąć, dodaj do ulubionej kawy nieco egzotyczności lub postaw na znane i sprawdzone rozwiązania.

dodatki słodkiedodatki ostredodatki alkoholowedodatki owocowe
kakaostarta czekoladacynamonmiódmlekopiernikkurkumaimbiramarettocherrylikier migdałowyajerkoniakmalinyborówkidynia

Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
mleko roślinne

Jakie mleko roślinne wybrać do kawy?

Następny artykuł
tort cappuccino

Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą

Zobacz też