Kawa rozpuszczalna – jak powstaje i jaki ma wpływ na zdrowie? Poznaj alternatywę dla kawy mielonej i ziarnistej

Kawa rozpuszczalna to mieszanka, która przez wiele lat gościła niemal w każdym domu. Współcześnie wyparły ją modne wersje napojów w postaci latte, cappuccino czy flat white. Jak parzyć kawę rozpuszczalną, by była równie smaczna?
kawa rozpuszczalna

Panuje powszechna opinia, że kawa rozpuszczalna nie wykazuje żadnych korzystnych dla zdrowia właściwości, a wręcz może mu szkodzić. Ponadto nie odznacza się tak przyjemnym smakiem i aromatem, jak inne popularne rodzaje kaw. Wydaje się jednak, że wystarczy poznać szczegóły produkcji kawy rozpuszczalnej i zastosować się do wskazówek dotyczących tego, jak ją odpowiednio zaparzyć. Dowiedz się więcej z naszego tekstu!

Czym jest kawa rozpuszczalna? Skąd pochodzi?

Prawdopodobnie kawę rozpuszczalną zaczęto produkować już w XIX wieku, jednak w źródłach można znaleźć sprzeczne informacje co do osoby, które jest odpowiedzialna za jej powstanie. Wymieniany jest m.in. David Strang z Nowej Zelandii. Warto jednak podkreślić, że napój ten zyskał popularność głównie dzięki przedsiębiorcom z Brazylii, którzy w latach 30. uznali go za sposób do przechowywania nadwyżek kawy. W czasie II wojny światowej był bardzo lubiany i chętnie spożywany przez wojsko, zaś niedługo potem zaczęto szeroko reklamować kawę powstałą w procesie liofilizacji.

W jaki sposób powstaje kawa rozpuszczalna?

Dostępne są trzy typy tej kawy w zależności od metody jej obróbki. Najpierw jednak wyselekcjonowane ziarna kawy powinny zostać upalone, później zmielone na drobno, a ostatecznie zaparzone. Jedną z przemysłowych metod przygotowania proszku jest zagęszczenie i sklarowanie ekstraktu kawowego. W ciągu niecałej minuty można przeprowadzić suszenie rozpyłowe, dzięki któremu powstają specjalne granulki (z wykorzystaniem gorącego powietrza) albo proszek (z wykorzystaniem gorącego powietrza pod wysokim ciśnieniem).

Wspomniana liofilizacja polega na mrożeniu ekstraktu i usunięciu lodu przez sublimację (lód zamienia się od razu w gaz). Efektem takiego procesu jest powstała bryła kawy, którą dzieli się na kryształki.

Wpływ kawy instant na zdrowie

Jeśli chodzi o walory i właściwości tego napoju, to kawa rozpuszczalna zawiera zdecydowanie mniej cholesterolu niż wersja świeżo parzona. Odznacza się również mniejszą zawartością kofeiny, a także zmniejsza przyswajalność żelaza przez organizm. Uważa się, że filiżanka kawy rozpuszczalnej to źródło akrylamidu w diecie człowieka, który wykazuje właściwości trujące. Związek ten znajduje się również w kawie świeżo palonej, jednak w wersji rozpuszczalnej jest go znacznie więcej.

Im dłużej kawa jest palona, tym ciemniejsza, a w konsekwencji poziom akrylamidu w niej rośnie (jest efektem długiej obróbki w wysokich temperaturach).

Właściwości tego popularnego napoju

Dowiedziono, że kawa rozpuszczalna zawiera dużą ilość polifenoli dzięki swojemu skoncentrowaniu. Wykazuje zatem działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wpływem wolnych rodników oraz procesami starzenia się. Kawa rozpuszczalna to ekstrakt z kawy mielonej, który wykazuje podobne właściwości pobudzające. Ponadto:

  • przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit, dlatego korzystnie wpływa na odchudzanie;
  • korzystnie wpływa na koncentrację;
  • obniża ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera czy Parkinsona, chorób wątroby (marskość wątroby, rak wątroby) oraz cukrzycy typu 2.,
  • podnosi poziom energii i poprawia nastrój, zmniejsza więc ryzyko rozwoju depresji.

Produkcja kawy rozpuszczalnej – właściwości

Dowiedziono, że jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera jedynie 7 kalorii i śladowe ilości potasu oraz witaminy B3. Poza tym w ok. 100 gramach mieszanki znajdziesz:

  • tłuszcz – 0 g;
  • błonnik – 0 g;
  • potas – 30 mg;
  • kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g;
  • cholesterol – 0 mg;
  • sód – 4 mg;
  • węglowodany – 0,3 g;
  • cukry – 0 g;
  • białko – 0,1 g.

Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej

Kawa to zasadnicze źródło kofeiny w diecie. Przyspiesza ona akcję serca i tym samym dotlenia organizm. Jeśli dojdzie do przedawkowania substancji, zwłaszcza u osób nadwrażliwych, mogą pojawić się:

  • właśnie przyspieszenie rytmu serca;
  • niepokój;
  • drżenie rąk;
  • problemy ze snem.

Zakłada się, że w 100 gramach kawowego proszku znajduje się 26 gramów kofeiny. Z kolei w tradycyjnej kawie znajdziesz 40 gramów kofeiny.

Jak zaparzyć kawę rozpuszczalną?

Zaparzenie dobrej kawy rozpuszczalnej nie powinno sprawiać problemu. Uchodzi ona za bardzo prostą w przygotowaniu.

  1. Przede wszystkim należy wybrać kawę, najlepiej w kryształkach zamiast granulek czy proszku.
  2. W dalszej kolejności należy zalać je wodą w temperaturze 80–90 stopni Celsjusza (powinna być gorąca, ale nie wrząca).
  3. Jeśli chodzi o ilość kawy rozpuszczalnej do jednego naparu, zwykle wykorzystuje się ok. dwie pełne łyżeczki proszku.
  4. Pozostałe składniki napoju powinny zostać dobrane według twojego uznania. To, jakiej ilości dodatków użyjesz, np. cukru czy mleka, zależy od tego, jakiej mocy i aromatu kawy oczekujesz.

Jakość kawy – rozpuszczalna czy świeżo palona?

Nie ulega wątpliwości, że kawa rozpuszczalna, którą dostaniesz w sklepie spożywczym za kilkanaście złotych, nie jest wysokiej jakości. Do koncernów, które zajmują się produkcją kawy instant, sprowadza się niewyselekcjonowane ziarna niezdatne do obróbki w palarniach wysokiej klasy. W kawie rozpuszczalnej nie znajdziesz także aromatu tak pożądanego przez prawdziwych miłośników czarnego naparu. Ponadto, do mieszanek często dodaje się ulepszacze smaku czy konsystencji, takie jak regulator kwasowości czy emulgator.

Kto powinien wybrać kawę rozpuszczalną?

Popularne szybkie kawy w saszetkach o nazwie „3w1″ zawierają nierzadko także mleko w proszku, by przygotowany napój imitował cappuccino czy latte. Zdecydowanie jest to rozwiązanie dla osób, dla których specjalne mielenie i parzenie kawy jest stratą czasu, a to, że wersję rozpuszczalną wystarczy zalać wodą w odpowiedniej temperaturze, jest niezwykle wygodne.

Kawa rozpuszczalna to propozycja dla osób zabieganych, które jednocześnie nie przywiązują wagi do smaku i aromatu kawy. Niezależnie od tego, że jej właściwości smakowe różnią się znacznie od kaw przygotowywanych na bazie świeżo mielonych ziaren, wykazuje te same właściwości pobudzające, dlatego powinieneś uważać na to, ile filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie wypijasz.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
ristretto

Ristretto to kawa jeszcze bardziej skoncentrowana niż espresso. Jaką intensywnością się odznacza i jak ją parzyć?

Następny artykuł
kawa po turecku

Kawa po turecku – jak ją parzyć? Poznaj zalety kawy tureckiej i tajniki jej prawidłowego przygotowania

Zobacz też