Idealna kawa zimowa – co dodać, żeby napój był smaczny i aromatyczny, a także rozgrzewający?

Sekret tkwi w dodatkach, a kawa zimowa powinna mieć ich sporo. Muszą oczywiście pasować i komponować się z naparem, tworząc niesamowity aromat. To tylko pozornie trudne zadanie, bo kawa to wdzięczna baza pod smakowe eksperymenty.
kawa zimowa

Kawa zimowa to pojęcie, które obejmuje dziesiątki różnych przepisów. Wszystko dlatego, że łatwo o skomponowanie czegoś, co faktycznie będzie smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Warto więc samodzielnie podejść do tematu, dowiedzieć się, z czym najlepiej łączy się kawa i kiedy możemy mówić o prawdziwie „zimowej” kompozycji smaków.

Jakie dodatki pasują do kawy zimowej?

Kluczem są przyprawy. To one wpływają zarówno na aromat, jak i właściwości rozgrzewające. One podkręcają smak kawy, tworząc jednocześnie kompozycje, które kojarzą nam się z napojami właśnie zimowymi. Wśród nich znajdują się:

  • anyż;
  • cynamon;
  • goździki;
  • kardamon;
  • imbir;
  • chilli.

Nie można zapominać również o takich dodatkach do kawy jak gorąca czekolada czy kakao. Wszystko, co zostało wymienione wyżej, pasuje do kawy zimowej. Oczywiście nie można dodawać przypraw i innych dodatków bez zastanowienia. Tutaj liczby się balans.

Rozgrzewająca kawa, czyli z kropelką alkoholu

Myśląc o kawie zimowej, która ma rozgrzewać, nie można zapominać o innym ważnym dodatku – alkoholu. Dodanie kieliszka whiskey, koniaku czy brandy może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Napój będzie jeszcze bardziej zadziorny w smaku, a aromat dodatkowo podkręcony. Jest to oczywiście rozwiązanie tylko dla osób dorosłych!
Kawa zimowa powinna przede wszystkim mieć ciekawy smak, ale również niecodzienny wygląd. Często jest dodatkowo zdobiona bitą śmietaną czy posypywana czekoladą. Zwykle ma sporo kalorii, ale to również celowe. Ma rozgrzewać i zapewniać uczucie sytości. Bez większej ilości dodatków nie będzie to możliwe do osiągnięcia.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa melange

Kawa melange, czyli gorące mleko i mocna kawa w akcji. Sprawdź, jak przygotować ten austriacki przysmak

Następny artykuł
kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna i związane z nią kontrowersje. Rewolucja w świecie kaw czy zagrożenie dla zdrowia?

Zobacz też