Herbata świąteczna – rozgrzewający napój, który idealnie wpasuje się w bożenarodzeniowy klimat

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze smakami, potrawami i pięknymi zapachami. Na tej liście bez wątpienia może znaleźć się herbata świąteczna, której przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a jej aromat na pewno pozostanie ci na długo w pamięci.
herbata świąteczna

Boże Narodzenie to zapach suszonych owoców i cytrusów. Czemu nie dodać ich do herbaty? Ta sprawdzi się doskonale po świątecznym obżarstwie. Będzie aromatyczna, rozgrzewająca i świetnie wpłynie na trawienie. Jej przygotowanie jest proste, choć warto zawczasu zaopatrzyć się w kilka najważniejszych produktów, które mogą okazać się potrzebne. Jednocześnie nie ma czegoś takiego jak jedyny właściwy przepis, wedle którego powstanie najlepsza herbata świąteczna. Receptury można modyfikować, dostosowując je do własnych potrzeb. Niech nasz przepis będzie jedynie inspiracją.

Herbata świąteczna – jak ją przygotować?

Przed świętami pamiętaj, aby kupić owoce (suszone oraz świeże) i przyprawy, które będą niezbędne do przygotowania świątecznej herbaty, a które bez problemu znajdziesz w większości sklepów. Nasz napój składa się z następujących składników:

  • czarna herbata liściasta (miłośnicy zielonej herbaty mogą postawić również na ten gatunek);
  • suszona figa (1 sztuka);
  • suszone jabłko w cząstkach (2-4 sztuki);
  • suszony daktyl (1 sztuka);
  • świeże cytrusy (1 plaster pomarańczy i 2 plastry cytryny);
  • miód;
  • goździki;
  • cynamon.

Wszystkie wymienione owoce – zarówno suszone, jak i świeże – oraz przyprawy umieść w garnku, a następnie zalej 200 mililitrami wody. Zagotuj i pozostaw na palniku przez około 5 minut, raz na jakiś czas mieszając. W tym czasie zaparz herbatę. Owoce możesz albo zostawić w garnku, albo przelać wywar przez sitko, żeby się ich pozbyć. Połącz herbaciany napar i owocowy wywar w dużym kubku, a całość dopraw odrobiną miodu. Całość dobrze wymieszaj.

Pamiętaj – nie ma jednego idealnego przepisu!

Warto wspomnieć, że powyższy przepis to jedynie propozycja. Śmiało możesz wybierać inne składniki, ponieważ wiele z nich sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej. Alternatywą mogą być chociażby imbir, róża czy skórka pomarańczy. Sprawią one, że napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeśli masz uczulenie na miód, możesz zdecydować się na sok owocowy lub po prostu cukier. Jeśli natomiast liczysz kalorie, w ogóle nie dosładzaj. Możesz pokusić się o dodanie kardamonu czy dostępnej w sklepach przyprawy korzennej.

Możliwości i rozwiązań jest bardzo dużo, a parzenie herbaty świątecznej powinno sprawić ci radość, a cały dom pozostawić z pięknym aromatem. Najważniejsze, żeby smakowała ona tobie i domownikom. Jeśli zrobisz z tego tradycję, zapach takiej herbaty będzie od tej pory kojarzył się wszystkim z Bożym Narodzeniem.

Herbata świąteczna, czyli sposób na rozgrzanie

Poza pięknym zapachem i niezapomnianym smakiem herbata świąteczna ma jeszcze jedną ważną właściwość – działa rozgrzewająco. Dlatego sprawdzi się na przykład jako wieczorny napój po spędzonym na mrozie dniu. Połączenie herbaty z suszonymi owocami i na przykład miodem może mieć pozytywny wpływ na cały twój organizm. Sprawdzi się nawet jako skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem. Herbatka świąteczna może być przecież pita również w inne jesienne lub zimowe wieczory, gdy po prostu potrzebujesz czegoś, co poprawi ci humor i pozytywnie wpłynie na krążenie. Jej uniwersalność jest w tym wypadku czymś niezastąpionym.

Herbaty świąteczne do wypicia w najbardziej Bożonarodzeniowym klimacie znajdziesz w Rovaniemi w Laponii. Może warto się tam wybrać? Sprawdź więcej informacji na: https://travelers.pl/rovaniemi

Herbata świąteczna, choć nie jest oczywiście napojem tradycyjnym, coraz częściej pojawia się na stole podczas bożonarodzeniowych spotkań. Działa rozgrzewająco i jest niesamowicie aromatyczna, dlatego jej popularność nie powinna dziwić. Oczywiście przepisów na jej przygotowanie jest bardzo dużo, dlatego łatwo można znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Albo po prostu wybrać ulubione składniki i połączyć z herbatą zieloną lub czarną. Efekt może być zachwycający. To niezwykle wdzięczny napój, który – niezależnie od wybranych składników (owoców oraz przypraw) – będzie spełniał swoją funkcję. Bo najważniejsze, żeby taka herbatka smakowała osobie, która ją pije.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
napar z siemienia lnianego

Napar z siemienia lnianego – jak go przygotować? Wartości odżywcze i zastosowanie w odchudzaniu

Następny artykuł
herbata rozgrzewająca

Herbata rozgrzewająca idealna na jesienne i zimowe wieczory. 5 prostych przepisów

Zobacz też