Krótko mówiąc, ristretto jest najmniejszą porcją kawy, jaką można przyrządzić. Jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową mocą i intensywnością, dlatego stanowi idealną propozycję na pobudzenie w szybkim, porannym tempie dnia. Napój ten często utożsamia się z klasycznym espresso, jednak istnieje między nimi subtelna różnica. Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem kawy, z pewnością zainteresują cię szczegóły dotyczące prawidłowego parzenia ristretto. Co ciekawe, obecnie ten typ kawy można kupić także w kapsułkach.
Ristretto – smak i aromat
Ristretto jest wyjątkowym rodzajem kawy z uwagi na fakt, że w niewielkiej ilości płynu zawiera się naprawdę intensywna esencja ziaren. Wykazuje właściwości o wiele bardziej pobudzające niż americano, a nawet espresso.
Ta wersja kawowego napoju odznacza się mniejszą goryczką (za którą nie każdy przepada) czy niższą zawartością kofeiny. Słabsza porcja ekstrakcji będącej bazą ristretto utrzymuje w kawie jej najlepsze cechy.
Ristretto a espresso – podobieństwa i różnice w smaku i nie tylko
Te dwie kawy różnią się przede wszystkim objętością przygotowanego naparu. W każdej z nich ilość ziaren kawy jest podobna, jednak w przypadku ristretto przepuszcza się je przez mniejszą ilość wody. W praktyce bariści tworzą tradycyjnego shota espresso, jednak przerywają proces ekstrakcji w połowie (po około 15 sekundach). Jeśli chodzi o różnice w smaku, napar ten ma w sobie o wiele mniej goryczy niż espresso, jednak nie traci na intensywności. Wyczuwalne są tu lekko słodkie nuty przywodzące na myśl kwiaty czy cytrusy. Brakuje także kwaskowatości charakterystycznej dla espresso.
Co jeszcze warto wiedzieć o tych napojach?
Warto pamiętać, że prawidłowo przygotowane ristretto będzie odznaczało się ciemnoczekoladową barwą.
Zarówno ristretto, jak i espresso powinny mieć na powierzchni lepką i gęstą cremę w kolorze orzecha. Co ciekawe, choć do parzenia obu typów kaw korzysta się z takiej samej ilości ziaren, zawartość kofeiny w zaparzonym ristretto będzie o wiele mniejsza.
Kawa ristretto – metoda parzenia
Aby przygotować prawdziwe włoskie ristretto, przygotuj:
- 12–16 ziaren wybranej kawy;
- 30 ml wody.
- Umieść ziarna w ekspresie i uruchom go, czekając, aż automatyczny młynek je zmieli.
- Wybierz opcję parzenia espresso.
- W trakcie wlewu naparu do szklanki lub filiżanki zatrzymaj proces, gdy gotowe będzie już ok. 15 ml napoju (mniej więcej po 15 sekundach).
- Inny sposób wskazuje czas parzenia ristretto na 22 sekundy, kiedy otrzymuje się 18 ml kawy.
- Istnieje jeszcze trzeci przepis na takie skrócone espresso, zgodnie z którym porcja zmielonej kawy powinna być jeszcze drobniejsza, a parzyć ją należy przez 25–30 sekund.
Jeśli zdecydujesz się na kawę ristretto zamkniętą w kapsułce, dostosuj się do konkretnego ekspresu tego typu. Warto wiedzieć, że producenci oferują naprawdę szeroki wybór ristretto w kapsułkach zróżnicowanych pod względem smaku i aromatu, dlatego przed zakupem dobrze będzie poznać cały dostępny asortyment.
Podwójne ristretto
Podwójne ristretto to nic innego, jak jego jedna porcja napoju zaparzona dwa razy. Wyróżnia się dwa sposoby parzenia tej wersji kawy.
Można rzeczywiście przygotować ristretto dwa razy i po prostu połączyć je ze sobą. Ta metoda ma wieku zwolenników, ale jednocześnie przeciwników, którzy są miłośnikami tradycyjnego espresso. Ristretto może wówczas stracić na powierzchni swoją kremową piankę. Drugi przepis przewiduje ustawienie ekspresu do kawy w taki sposób, by od razu uzyskać 20 g naparu z 20 g zmielonej kawy.
Espresso, ristretto i lungo – typowo biurowe propozycje kawy
Poza klasycznym espresso i ristretto w miejscach, gdzie zatrudniona jest duża liczba pracowników, a tempo pracy nie ustaje, popularna jest również kawa lungo będąca przeciwieństwem ristretto.
W dosłownym tłumaczeniu można ją określić jako przedłużone espresso, ponieważ metoda parzenia jest w przypadku tych kaw podobna, jednak po otrzymaniu 25–30 ml naparu nie przerywa się procesu, ale czeka aż do uzyskania 110 ml. Należy przy tym pilnować, by sama ekstrakcja kawy nie trwała dłużej niż minutę. Kawa lungo jest zdecydowanie bardziej wodnista niż espresso czy ristretto, a także bardziej gorzka, choć mniej intensywna, jeśli chodzi o walor smakowy.
Jakie ziarna wybrać do parzenia w ekspresie?
Skrócone espresso umożliwia wydobycie z kawy jak największego aromatu i smaku, jednak ten ostatni zależy rownież od wybranej mieszanki. Jeśli oczekujesz intensywnego, ale przy tym delikatnego posmaku napoju, zdecyduj się na popularne ziarna arabica. Gdy wolisz wersję mocniejszą – najlepszym wyborem będzie robusta.
Ristretto – zawartość kofeiny w napoju
Z powodu bardzo krótkiego okresu parzenia ristretto odznacza się mniejszą zawartością kofeiny niż tradycyjne espresso. Przykładowo w 100 ml espresso znajduje się jej ok. 212 mg, a w tej samej objętości ristretto będzie jej już ok. 164 mg.
Baza dla innych kaw
Opisywana kawa z powodzeniem może posłużyć jako baza do tworzenia różnych innych kawowych naparów. Zanim jednak przystąpisz do eksperymentowania, jak najlepiej opanuj metodę parzenia samego ristretto. Później możesz je wykorzystać do stworzenia np. latte czy latte macchiato czy wielu innych smakowych kaw.
Ristretto to typ kawy, której jeden krótki łyk doda ci siły i energii do działania, dlatego jest to napój szczególnie polecany rankiem, na początek dnia. Aby jednak w pełni cieszyć się jej walorami, opanuj umiejętność właściwego parzenia, wykorzystując powyższe wskazówki. Nawet jeśli jesteś tylko amatorem kawy, z pewnością docenisz jej intensywny, ale przy tym delikatny i kremowy posmak. Nie zapominaj też o doborze najwyższej jakości ziaren, dzięki którym ristretto zyska na wyrazistości.
Może Cię też zainteresować:
- Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie
- Kawa americano, czyli rodzaj kawy, który znacznie różni się od latte czy cappuccino. Jak poprawnie parzyć americano?
- Kawa long – duża czarna. Z kawiarni a może w kapsułkach?
- Cortado to jedna z odmian kaw po hiszpańsku. Jak smakuje ten napój kawowy? Sprawdź najlepszy przepis na jego przygotowanie!
- Kawa lungo z ekspresu ciśnieniowego czy kapsułki? Co to za napar
- Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?
- Kawa bezkofeinowa jako alternatywa dla klasycznego napoju. Czym charakteryzuje się kawa mielona bezkofeinowa?
- Czy każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresu? Rozwiewamy wątpliwości!