Ilość kofeiny w tego typu naparze jest oczywiście znacznie mniejsza niż w tradycyjnej kawie ziarnistej, mielonej czy rozpuszczalnej. Sam smak kawy także jest inny, jednak obniżona zawartość kofeiny nie wyklucza pobudzających właściwości i wspaniałego smaku napoju. Jak powstaje kawa bezkofeinowa i czym jeszcze różni się od zwykłej kawy. Jakimi walorami smakowymi się odznacza? Sprawdź!
Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?
Warto zaznaczyć, że w przypadku kawy bez kofeiny zawartość tej substancji nie jest równa zeru. Zakłada się, że w 100 g kawy powinno znaleźć się ok. 0,1 g tej substancji o właściwościach pobudzających. Oczywiście to nie zadowoli prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, jednak nie można zaprzeczyć, że kawa pozbawiona kofeiny staje się na rynku coraz popularniejsza. Podobnie jest z kawą rozpuszczalną w tej wersji.
Na czym polega i jak przebiega proces usuwania kofeiny z ziaren?
Metod jest tak naprawdę kilka, a rozróżnia się je z uwagi na wykorzystywane wówczas substancje. Za każdym razem do usunięcia kofeiny należy wykorzystać niepalone i zielone ziarna kawy. Ich palenie zachodzi dopiero, gdy zawartość kofeiny w kawie będzie odpowiednio niska.
Do ekstrakcji kofeiny można wykorzystać mieszaninę rozpuszczalników w odpowiednich proporcjach. Chodzi tutaj o:
- etylen;
- chlorek metylenu;
- octan.
Dzięki tym substancjom chemicznym ziarna wypłukiwane są z kofeiny. W dalszej kolejności całość rozpuszczalnika wyparowuje, pozostawiając śladowe ilości kofeiny. Co istotne, nie ma przy tym żadnych pozostałości po powyższych związkach.
Jak jeszcze może powstać kawa bezkofeinowa?
Usuwanie kofeiny z ziaren kawy jest też możliwe z wykorzystaniem tzw. metody szwajcarskiej. W ramach tej procedury korzysta się z wody, filtrów węglowych, a także właściwości zjawiska osmozy w środowisku wodnym. Ten sposób dekofeinizacji jest najbardziej naturalny, ponieważ nie stosuje się tu żadnych związków chemicznych. Tak powstała kawa bezkofeinowa ziarnista nie wywołuje podrażnień żołądka i jest szczególnie smaczna.
Bezkofeinowa kawa może powstać również w wyniku ekstrakcji z ziaren dwutlenku węgla. Jest to jednak dość kosztowna metoda, chociaż dzięki niej picie kawy sprawia prawdziwą przyjemność. To właśnie w tym wypadku najlepiej zachowane zostają smak i aromat naparu.
Jak smakuje bezkofeinowa kawa?
Kawa bezkofeinowa odznacza się zdecydowanie łagodniejszym smakiem niż klasyczny napój. Można go umiejscowić między posmakiem gorzkim i kwaśnym. To idealna propozycja dla osób, które z różnych względów (zwykle zdrowotnych) powinny ograniczyć dawkę kofeiny dziennie, ale nie chcą z niej zupełnie rezygnować. Warto wiedzieć, że kawa bezkofeinowa zawiera jej ok. 10–20 razy mniej niż zwykła. Co istotne, ostateczny smak po usunięciu kofeiny z kawy uzależniony jest od wieku ziaren, wybranego procesu i długości palenia.
Zawartość kofeiny w kawie – największy walor
Wiadomo, że substancja taka jak kofeina wyraźnie wpływa na poziom energii organizmu i koncentrację. Jej zawartość w ziarnach zależy m.in. od rodzaju krzewu kawowca, z którego zostały zebrane. Różnice te są jednak zwykle niewielkie. Podobnie sam gatunek kawy wpływa na jej moc. Najbardziej popularne i powszechnie wykorzystywane to arabica oraz robusta. Więcej mg kofeiny zawiera druga z wymienionych.
Działanie kofeiny – ile powinna wynosić jej bezpieczna dzienna dawka?
Zakłada się, że osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 300 mg kofeiny w ciągu jednego doby. Jeśli jej ilość przekroczy ten próg, mówi się już o przedawkowaniu substancji. Skrajnie wysokie dawki mogą wręcz prowadzić do zatrucia kofeiną. Do najczęstszych działań niepożądanych wynikających z zażywania kofeiny zalicza się:
- zawroty głowy;
- drgawki;
- bezsenność;
- wzmożone pobudzenie.
Substancja przyjmowana w bezpiecznych ilościach wykazuje jednak działanie korzystne dla organizmu, dlatego jeśli szczególnie lubisz napoje kawowe, kawa bezkofeinowa będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Bez obaw możesz wypić więcej filiżanek w ciągu dnia niż w przypadku klasycznej wersji.
Kto powinien pić kawę bez kofeiny?
Są grupy osób, którym szczególnie polecane jest zastąpienie nawet najlepszej kawy tradycyjnej wersją bez kofeiny. Będą to:
- kobiety w ciąży;
- kobiety karmiące piersią;
- osoby podatne na nudności;
- osoby cierpiące na przewlekłe bóle głowy;
- osoby cierpiące na stany lękowe.
Jeśli cierpisz na schorzenia nerek albo nadciśnienie tętnicze, także powinieneś poszukać dla siebie produktu w kategorii kaw bezkofeinowych. Jeśli przyjmujesz specjalistyczne leki, sprawdź, czy nie wchodzą one w reakcje z kofeiną.
Bezkofeinowa kawa ziarnista, rozpuszczalna i mielona – właściwości prozdrowotne
W kawie bez kofeiny można znaleźć wiele pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wskazuje się przede wszystkim na:
- niacynę;
- magnez;
- potas.
Okazuje się, że jedna szklanka lub filiżanka płynu zawiera te składniki w ilości, która zaspokaja ok. 2–5% dziennego zapotrzebowania na nie. Dowiedziono też, że kawa bezkofeinowa kawa pomaga w zapobieganiu:
- chorobom wątroby;
- rakowi odbytu;
- demencji;
- przedwczesnym zgonom;
- cukrzycy typu 2.
Kawa bezkofeinowa to dobra propozycja dla osób, których dotyczą ograniczenia w spożywaniu kofeiny lub tych, którzy szczególnie lubią smak kawy i chętnie spożywaliby jej więcej niż 1 czy dwie filiżanki w ciągu dnia. Co istotne, taka mieszanka nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny, a jedynie odznacza się jej niższą zawartością. Sprawdź, czy ta wersja kawowego naparu przypadnie ci do gustu. Produkcja kawy bez kofeiny ciągle się rozwija i na rynku możesz znaleźć naprawdę szeroki wybór produktów w tej kategorii.
Może Cię też zainteresować:
- Jakie są właściwości kawy bezkofeinowej? Sprawdziliśmy to
- Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?
- Kawa w ciąży a zdrowie matki i dziecka
- Kawa sypana czy rozpuszczalna? Która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie? Jak zaparzyć dobrą kawę sypaną?
- Kawa rozpuszczalna – jak powstaje i jaki ma wpływ na zdrowie? Poznaj alternatywę dla kawy mielonej i ziarnistej
- Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie
- Ristretto to kawa jeszcze bardziej skoncentrowana niż espresso. Jaką intensywnością się odznacza i jak ją parzyć?
- Kawa po turecku – jak ją parzyć? Poznaj zalety kawy tureckiej i tajniki jej prawidłowego przygotowania