Jak zrobić likier kawowy i z czym go podawać?

Organizujesz przyjęcie i chcesz jak najlepiej ugościć bliskich lub przyjaciół? Zaskocz ich niecodziennym zakończeniem obiadu! Na deser przygotuj drinki, których bazą będzie słodki likier kawowy. Skąd go wziąć? Nic prostszego – przygotuj go w domu, używając zaledwie kilku składników. Poznaj przepis na domowy likier!
likier kawowy

Ten likier na bazie kawy jest delikatnie słodki, a jednocześnie ma wyczuwalną goryczkę, dzięki której można spożywać go w większych ilościach. Domowy likier kawowy na pewno posmakuje nie tylko kawoszom! Poznaj szybki przepis na ten alkohol i podawaj go gościom w drinkach i deserach!

Odkryj niecodzienny smak likieru kahlua

Kahlua to likier kawowy pochodzący z Meksyku. Wytwarzany jest od 1936 roku. Oryginalna nalewka ma 20% alkoholu. Jest też gęstsza niż domowy napój, ze względu na dodatek syropu skrobiowego. Ten słodki likier tradycyjnie pije się samodzielnie, z lodem lub jako składnik drinków.

Jaka kawa na domowy likier kawowy – w ziarnach, mielona czy rozpuszczalna?

W przepisach na likier kahlua na liście składników możesz się spotkać zarówno z kawą rozpuszczalną, jak i mieloną lub w ziarnach. Rodzaj kawy nie ma większego znaczenia. Do przygotowania meksykańskiego likieru możesz wybrać taką, która odpowiada twoim upodobaniom. Ważne jednak, by napar był mocny. Użyj więcej kawy niż standardowo i zalej ją mniejszą ilością wody. Tylko wówczas domowa kawówka będzie miała odpowiednio intensywny smak.

Jak przechowywać likier kahlua, by jak najdłużej zachował swój smak?

Gotowy domowy likier kawowy możesz przelać do dowolnej butelki szklanej, karafki, a gdy nie masz ich pod ręką – nawet do słoika. Unikaj natomiast plastikowych pojemników – plastik może zmieniać smak napoju.

Elegancka domowa nalewka to świetny pomysł na prezent świąteczny lub z innej okazji. Taki rarytas na pewno ucieszy miłośnika dobrego alkoholu. Jeśli chcesz podarować likier komuś bliskiego, wybierz ozdobną butelkę, udekoruj ją własnoręcznie zrobioną etykietką oraz przewiąż kokardą.

Likier kawowy, jak każdy mocniejszy alkohol, można bezpiecznie przechowywać przez długi czas. Z uwagi na obecność mleka skondensowanego trzeba jednak pamiętać o odpowiednich warunkach przechowywania. Najlepiej umieścić butelkę czy karafkę w barku lub innym ciemnym i dość chłodnym miejscu.

Drinki i desery – z czym połączyć domowy likier kawowy?

Klasyczny likier kahlua to trunek wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania drinków. Najsłynniejszym z nich jest Black Russian, składający się z wódki i likieru kawowego. Znana jest także wersja White Russian – to połączenie wódki, likieru kahlua i mlecznego dodatku, najczęściej śmietanki.

Domowy likier kawowy świetnie sprawdzi się także jako dodatek do deserów. Możesz nim nasączyć biszkopt do tortu lub wykorzystać podczas przygotowywania tiramisu.

Przepis na likier kawowy kahlua

Pozostaje już tylko jedna kwestia, jeśli chodzi o likier kawowy – jak go zrobić? Przygotowanie likieru o smaku kawy jest szybkie i łatwe. W odróżnieniu od nalewek i innych alkoholi nie musisz czekać tygodniami, aż będzie gotowy do spożycia. Wystarczy zaledwie kilka minut i likier można podawać gościom!

Aby przyrządzić około 500-550 ml likieru kawowego kahlua, potrzebujesz:

  • mocna kawa – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 4-5 espresso;
  • 250 ml wódki lub spirytusu (od tego zależy, jaka będzie moc);
  • 350 ml mleczka zagęszczonego słodzonego lub niesłodzonego;
  • pół szklanki cukru (tylko jeśli używasz mleczka niesłodzonego);
  • opcjonalnie – śmietanka, odrobina rumu, prawdziwa wanilia lub pół łyżeczki cukru wanilinowego.

Likier kawowy przepis krok po kroku:

  1. Najpierw zaparz kawę w wybrany sposób, tak aby zdążyła ostygnąć. Jeśli używasz kawy rozpuszczalnej, mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie.
  2. W rondelku podgrzej mleko zagęszczone, dodaj cukier – jeśli go używasz.
  3. Po podgrzaniu zdejmij mleko z gazu i dolej kawę. Możesz także wlać lub wsypać wybrane dodatki (rum, wanilię itp.).
  4. Przestudź całość.
  5. Dolej spirytus lub wódkę – najlepiej robić to powoli, cienkim strumieniem.
  6. Po wymieszaniu taki likier jest gotowy do spożycia.

Likier można podawać od razu lub przelać do butelki.

Wiesz już, jak zrobić domowy likier kawowy? Przekonaj się, jakie to łatwe – sprawdź, czy masz w domu wszystkie niezbędne składniki i przygotuj pyszny alkohol w zaledwie kilka minut!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Woda do espresso

Woda do espresso – dlaczego warto popijać kawę?

Następny artykuł
mleko roślinne

Jakie mleko roślinne wybrać do kawy?

Zobacz też