Tradycyjna bawarka to napój składający się z herbaty, wrzątku, mleka i syropu z paproci niekropień (Adiantam capillus-veneris). Napar herbaciany może być na kanwie liści czarnej herbaty, ale i herbat smakowych, w zależności od indywidualnych upodobań. Obecnie do bawarki dodaje się również śmietankę, wanilię, rum, brandy, czy inne alkohole.
Bawarka, czyli herbata z mlekiem. Skąd pochodzi nazwa bawarka?
Skąd wzięło się określenie bawarka?
Pojawienie się napoju oraz samej nazwy bawarka jest związane z kawiarnią „Cafe Procope”, otwartą w 1698 roku przez emigranta z Sycylii Francesco Procopio. W pewnym momencie w kawiarni zaczęło bywać wiele książąt bawarskich, zaproszonych na głośny ślub księżniczki Elżbiety Charlotty i Filipa I Orleańskiego. Jeden z nich szczególnie gustował w naparze z herbaty z dodatkiem mleka dosłodzonym syropem z paproci lub wodą z kwiatów pomarańczy.
Bawarka w różnych kulturach
Uznajemy więc, że w postaci herbaty z syropem bawarka pochodzi z Francji. Obecnie w tym kraju spotkamy różne warianty napoju, przede wszystkim jako drink na bazie kawy, kremu (śmietanki lub spienionego mleka) i rumu. Do mleka i czarnej herbaty dodaje się też wiśniówkę i ubite żółtka jaj z cukrem.
Bawarka w postaci połączenia mleka i herbaty kojarzy się też od razu z Wielką Brytanią. Herbata czarna z dodatkiem zimnego mleka to nieodzowny składnik angielskiej „five-o’clock tea”. W popularnej kulturze toczy się też dyskurs o to jak właściwie przyrządzać bawarkę. Nad metodą rozważał nawet popularny pisarz angielski George Orwell w eseju „A nice cup of tea”, dzieląc się swoimi przemyśleniami na temat jedenastu zasad parzenia dobrej filiżanki herbaty. Mleko do herbaty, czy herbata do mleka? Każda ze stron ma wiele argumentów i zwolenników, najlepiej chyba więc wypróbować obydwie metody i zdecydować samemu.
Dodawanie mleka do herbaty jest też typowe dla krajów Azji, np. Indii i Tybetu. Alternatywą jest matcha latte pochodząca z Japonii, gdzie do spienionego gorącego mleka dodawany jest proszek z zielonej herbaty. W Indiach spotkamy się z chai masala, czyli naparem z czarnej herbaty z dodatkiem mleka i przypraw korzennych. Mieszanki przypraw do chai masala bez problemu znajdziemy w specjalistycznych sklepach.
Nieco trudniejsza do wykonania w domu będzie bawarka tybetańska, czyli po cha. Do czerwonej herbaty pu-erh dodawane jest masło i mleko pochodzące od jaka.
Bawarka w Polsce
Polski termin bawarka jest prawdopodobnie kopią francuskiego terminu „bavaroise”, przymiotnika określającego osobę pochodzącą z Bawarii. Bawarka trafiła do polskiej kultury w okresie Sejmu Czteroletniego, kiedy popularne były wpływy kuchni i kultury francuskiej. Czarna herbata nie była wtedy łatwo dostępna, zastępowano ją więc esencją z rodzimych ziół takich jak kwiaty bzu, rumianek, szałwia czy mięta.
W okresie dwudziestolecia międzywojennego napój zdobył popularność jako świetny sposób na osłodzenie swojego dnia. Napar z herbaty mieszano z połową szklanki śmietanki i połową szklanki wrzącej wody z dodatkiem cukru. Napój nazywa się popularnie „ukropkiem”, nie jest to jednak tradycyjna bawarka.
Bawarka na laktację – właściwości lecznicze a picie bawarki
Czy bawarka posiada właściwości lecznicze? Zdania są tutaj podzielone – większość rzekomych właściwości zdrowotnych ma więcej oparcia w starodawnych mitach niż we współczesnych badaniach lekarskich.
Jednym z panujących do dzisiaj przekonań jest laktogenny wpływ picia bawarki. Uważa się, że picie herbaty z mlekiem może wpłynąć na ilość mleka produkowanego przez kobiety karmiące. Niestety nie jest to prawda, a bawarka nie posiada żadnych właściwości mlekopędnych. Do spożywania podczas karmienia piersią jest polecana jako alternatywa dla znacznie silniejszego, nierozcieńczonego naparu z czarnej herbaty czy kawy z mlekiem. Słabsza esencja o niskiej zawartości pobudzającej kofeiny uznawana była za bardziej odpowiednią dla kobiet, być może więc stąd wziął się mit. Długo też błędnie uważano, że pokarm wytwarzany podczas karmienia piersią jest produkowany bezpośrednio ze spożywanego jedzenia, a nie ze krwi.
Zdrowotne właściwości bawarki wynikają więc nie z połączenia mleka i herbaty, ale ze składników obecnych w herbacie. Istnieją też badania naukowe, które podkreślają, że dolewanie mleka do herbaty osłabia działanie obecnych w niej antyoksydantów. Nie znaczy to oczywiście, że bawarka jest niezdrowa – po prostu nie ma żadnych niesamowitych działań, i powinna być traktowana bardziej jako przyjemność, czy sposób na nawodnienie organizmu.
Jak przyrządzić napój w domu? Najlepszy przepis na bawarkę
Prosta bawarka to herbata z mlekiem – jej kluczowym składnikiem jest więc mocna, dobrze zaparzona esencja herbaciana. Najlepiej postawić tutaj na sprawdzoną czarną herbatę indyjską lub cejlońską, parzoną z liści, a nie z torebki. Rodzaj mleka to już kwestia indywidualnego gustu, możesz też poeksperymentować i zrezygnować z jego podgrzewania.
Pamiętaj też o właściwych proporcjach. Na szklankę herbaty powinna przypadać jedna szklanka mleka.
Jak przyrządzić bawarkę?
- Ogrzej dzbanek na herbatę za pomocą wrzącej wody.
- Osobno zaparz esencję herbaty.
- W osobnym dzbanku podgrzej mleko (temperatura ok.70 °C, czyli mleko bardzo ciepłe, ale nie wrzące, bez kożuszka).
- Wlej herbatę do kubka.
- Dolej mleka do herbaty i mieszaj w kubku na bieżąco.
Wiesz już jak przygotować w domu prostą bawarkę – teraz czas na eksperymenty. Dodaj cukru, tradycyjnego syropu z paproci, zdecyduj czy stoisz po stronie angielskiego „milk first” czy „milk second”; i ciesz się bawarką, aż znajdziesz swój idealny przepis!
Może Cię też zainteresować:
- Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Chai latte – poznaj przepis na rozgrzewającą herbatę
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Czarna herbata, czyli najpopularniejszy napój na świecie. Czy herbata czarna ma właściwości prozdrowotne? Jak ją zaparzać?
- Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?
- Biała kawa – to nie zwykła kawa z mlekiem! Czy się różni od flat white, latte macchiato i cappuccino?
- Herbata po angielsku – czyli angielska tradycja