Herbaty zimowe – przepisy na rozgrzewające napoje

Deszczowy i chłodny dzień to najlepszy czas na przygotowanie rozgrzewającej herbaty. Najczęściej wybieraną czarną herbatę można wzbogacić o wiele dodatków. Poznaj przepisy na herbaty zimowe.
herbaty zimowe

Nie tylko gruby koc czy cieplejsze ubranie potrafią rozgrzać. Taką właściwość mają herbaty zimowe. Nie ma nic przyjemniejszego, jak siedzenie z ulubionym kubkiem w dłoni i relaks przy herbacie pełnej aromatu i smaku. Korzyści jest znacznie więcej niż tylko efekt rozgrzania ze względu na dodane owoce, zioła czy przyprawy, które mają też właściwości lecznicze. Poznaj walory smakowe takiej herbaty i przekonaj się, jak łatwo przygotować zdrowy i aromatyczny napój.

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to nie tylko napój na zimowe bądź deszczowe dni. Poza funkcją rozgrzewającą napar herbaciany wyciszy i ukoi nerwy. Warto pamiętać, aby temperatura podczas picia nie przekraczała 60°C. Jest to niezależne od rodzaju parzonych listków oraz dodatków.

Sprawdź, jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą picie herbaty.

  1. Nawadnia organizm.
  2. Przywraca prawidłową temperaturę ciała.
  3. Reguluje metabolizm.
  4. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.
  5. Wspomaga leczenie podczas przeziębienia.

Można by wymienić jeszcze wiele zalet zależnie od tego, jakie owoce czy przyprawy będą dodatkiem do herbaty.

W czym zaparzać herbaty zimowe?

Istotny jest fakt, że najlepiej parzyć taki napar z herbaty liściastej, która odda więcej smaku, a tym samym napój będzie bardziej aromatyczny. Wiele osób wybiera się do restauracji czy kawiarni, żeby posmakować herbat zimowych, jednak ich przygotowanie wcale nie musi być skomplikowane. Sprawdź, w co warto się zaopatrzyć, aby przygotować taki rozgrzewający napój. Warto mieć któryś z poniższych produktów:

  • dzbanek do kawy i herbaty z zaparzaczem;
  • zaparzacz tłokowy (french pressie);
  • kubek z zaparzaczem;
  • zaparzacz do kubka lub szklanki.

Dzbanek do kawy i herbaty z zaparzaczem

Taki produkt jest wygodny i najbardziej pojemny ze wszystkich wymienionych poniżej propozycji. Owszem, można znaleźć takie produkty niewielkich rozmiarów, ale lepiej zaopatrzyć się w większy, który sprawdzi się idealnie na dużych rodzinnych spotkaniach, bądź w grupie przyjaciół. Duży pozytywny aspekt jest taki, że fusy nie wpadną do filiżanki, ponieważ zatrzymają się na specjalnie wbudowanym sitku.

Przygotowanie:

  • wrzuć susz;
  • dodaj pozostałe składniki;
  • zalej wrzątkiem;
  • odczekaj około 5 minut;
  • nalej do szklanek bądź innych naczyń do picia.

French pressie

W zaparzać u tłokowym można przygotować napar w łatwy i przyjemny sposób. Dużym plusem jest to, że fusy zostają na dnie, nie mając możliwości wpaść do kubka czy szklanki. Wrzucone dodatki do herbaty mogą być dowolnej wielkości, tak samo jak w przypadku dzbanka.

Przygotowanie:

  • wrzuć liście herbaty;
  • dodaj owoce, przyprawy;
  • zalej wrzątkiem;
  • odczekaj około 5 minut;
  • dociśnij tłok;
  • nalej do naczyń.

Kubek z zaparzaczem

Taki sposób zaparzania herbaty jest bardzo wygodny, ze względu na to, że gotowy napar powstaje bezpośrednio w kubku. Taki wbudowany zaparzacz najczęściej bywa metalowy, ale są również na rynku ceramiczne. Kubek z zaparzaczem jest nieco mniej praktyczny niż poprzednie produkty do przygotowywania herbaty zimowej. Jest tak, ponieważ zmieści się w nim mniej produktu, a dodatki mogą być jedynie niewielkich rozmiarów.

Przygotowanie:

  • włóż listki herbaty oraz dodatki do koszyczka;
  • zalej wrzątkiem;
  • odczekaj około 5 minut pod przykryciem;
  • pij, ciesząc się pełnią smaku.

Zaparzacz do kubka lub szklanki

Ze względu na niewielki koszyczek, można w nim umieścić jedynie herbatę liściastą. Dodatki należy włożyć osobno do kubka. Wystarczy to na jedną porcję, ale jest praktyczne i łatwe w użytkowaniu. Niewielkie rozmiary pojemniczka na susz, pozwolą zabrać ten zaparzacz wszędzie ze sobą, nawet w podróż.

Przygotowanie:

  • włóż listki herbaty do zaparzacza;
  • umieść koszyczek w kubku lub szklance;
  • dorzuć na dno ulubione dodatki;
  • zalej wrzątkiem;
  • odczekaj około 5 minut pod przykryciem;
  • wyjmij zaparzacz i pij od razu, bądź przelej przez sitko, aby nie napić się dodatków z dna.

Herbaty zimowe – najpopularniejsze dodatki

To, co dodasz do herbaty, ogranicza tylko twoja wyobraźnia. Są pewne produkty szczególnie polecane w przypadku herbaty zimowej.

Są to:

  • imbir;
  • miód;
  • pomarańcza;
  • cytryna;
  • żurawina;
  • goździki;
  • imbir;
  • cynamon;
  • rozmaryn;
  • lipa;
  • anyż;
  • malina (szczególnie syrop malinowy czy sok malinowy).

Przepisy na zimową herbatę

Składniki można łączyć dowolnie, jednak są polecane przepisy na herbaty zimowe tak, aby smak był idealnie dopasowany. Składniki powinny uzupełniać się w taki sposób, żeby każdy z nich był wyczuwalny. Zaparzyć można różne rodzaje liści herbaty, jednak to herbata czarna jest najpopularniejsza, a jej smak pasuje do każdych dodatków.

Przykładowe przepisy na herbaty zimowe

Przykładowe poniższe przepisy są podane na wielkość przeciętnego kubka.

  1. Czarna herbata z cynamonem. Potrzebujesz: łyżeczkę czarnej herbaty, łyżeczkę suszonego jabłka, szczyptę cynamonu, 2 goździki.
  2. Zielona herbata z imbirem i cytrusami. Potrzebujesz: łyżeczkę zielonej herbaty, korzeń imbiru (plasterek), skórka z pomarańczy i cytryny.
  3. Herbatka z rozmarynem i sokiem malinowym. Potrzebujesz: łyżeczka czarnej herbaty, rozmaryn (gałązka), grejpfrut (plaster), 2-3 łyżki soku malinowego.
  4. Rozgrzewająca herbata zimowa z bakaliami. Potrzebujesz: łyżeczka czarnej herbaty, 2 suszone morele, 2 suszone figi, kilka rodzynek, 2-3 listki mięty.
  5. Aromatyczna herbata z pomarańczą na przeziębienie. Potrzebujesz: łyżeczka czarnej herbaty, 3 goździki, imbir (2 plasterki), łyżka miodu, pomarańcza (2-3 plastry).

Podsumowanie

Zimowe herbatki są idealne na mroźny dzień. To czy twoim wyborem będzie klasyczna herbata korzenna, czy może słodka bakaliowa, zależy od indywidualnych preferencji. Warto zaopatrzyć się, choć w kilka składników podanych na powyższej liście i próbować tworzyć nowe smaki herbat zimowych. Pij aromatyczne napary herbaciane, a może przekonasz się, że zimowe wieczory da się lubić.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzywy – właściwości lecznicze, niezbędne informacje

Następny artykuł
czystek herbata

Czystek – herbata o wielu cennych właściwościach

Zobacz też