Kawa z kakao to połączenie, któremu nie można się oprzeć. Wszystko dlatego, że ich smak i aromat wzajemnie się uzupełniają. Jednocześnie napój doskonale sprawdza się jako sposób na rozgrzanie podczas zimnych wieczorów. Jego dodatkową zaletą jest łatwość w przygotowaniu, bo polecenia z naszego przepisu będzie w stanie wykonać każdy bez wyjątku.
Dlaczego warto wybrać kakao?
Kakao jest nieocenionym źródłem składników odżywczych, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Zawiera magnez i wapń. To naturalne, że powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. Jeśli jednak nie przepadasz za kakao, zawsze możesz pokusić się o połączenie go z kawą. Okazuje się, że to świetny pomysł, ponieważ doskonale się uzupełniają, a jednocześnie oferują niesamowite doznania smakowe. Kawa z kakao pobudza, łagodzi stres i wycisza… Najwyższa pora, żeby przygotować sobie taki napar! Jeśli jednak spodziewasz się dziecka – sprawdź najpierw czy kakao w ciąży to dobry pomysł.
Kawa z kakao – nasz przepis. Zrób to sam!
Oczywiście jedynym słusznym wyborem jest gorzkie, naturalne kakao, a nie słodzone zamienniki, po które (niestety!) tak chętnie sięgają dzieci. Ważna jest również dobra kawa – najlepiej świeżo zmielone ziarna arabiki. Jednym z rozwiązań jest dodanie kakao do kawy i zaparzenie jej w kawiarce.
Jeśli jednak taką nie dysponujesz, to nic straconego. Przygotuj filiżankę mocnej kawy, wykorzystując ulubiony sposób jej zaparzania. W drugiej filiżance rozpuść dwie łyżki kakao, dodając do niego niewielką ilość wody. Połącz zawartości obu naczyń i… to tyle! Możesz rozkoszować się pysznym i zdrowym naparem.
Rozgrzewa, dodaje energii i uzupełnia naszą dietę w witaminy oraz składniki odżywcze – mowa o kawie z kakao, która szybko powinna znaleźć się codziennym menu każdego z nas. Nie dość, że jest pyszna, to dodatkowo bardzo zdrowa.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa melange, czyli gorące mleko i mocna kawa w akcji. Sprawdź, jak przygotować ten austriacki przysmak
- Kawa z whisky, czyli popularne Irish Coffee. Sprawdź, jak samemu przygotować rozgrzewający napój
- Sklep z kawą – od aromatycznych ziaren do rozkosznej kawy w filiżance
- Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!
- Kawa na biegunkę – czy można ją pić przy rozwolnieniu? Dlaczego kawa może wywoływać biegunkę?
- Kawa z adwokatem – podróż do świata niepowtarzalnych doznań kulinarnych
- Zastosowanie ziaren kakao – od czekolady po suplementy diety
- Makijaż w odcieniach kawy – stylowy, elegancki, ponadczasowy