Kawa kuloodporna i związane z nią kontrowersje. Rewolucja w świecie kaw czy zagrożenie dla zdrowia?

Stworzona przez Dave’a Aspreya kawa kuloodporna podzieliła miłośników czarnego naparu. Choć połączenie kawy i tłuszczów zyskało spore grono fanów, wciąż budzi uzasadnione kontrowersje. Czy to połączenie, które ma sens?
kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna ma bez wątpienia sporo zalet, a najważniejsze jest zapewnienie poczucia sytości. To wynika z faktu, że do mocnego naparu dodawane są… olej i masło. To nieoczywiste, dla niektórych nie do zaakceptowania połączenie cieszy się coraz większą popularnością. Ku zdziwieniu dietetyków, którzy przestrzegają przed sięganiem po ten napój.

Kawa kuloodporna – plusy i minusy

Zwolennicy spożywania kaw kuloodpornych przekonują, że wypicie jednej porcji zastępuje im zjedzenie śniadania z dużą ilością węglowodanów. Oznacza to, że picie połączenia kawy, masła i oleju jest wygodne, a także może mieć właściwości odchudzające. Ma ona przyspieszać metabolizm, a także stymulować ośrodek nerwowy.

Choć zalet nie brakuje, nie można zapomnieć również o wadach. Picie tak przygotowanego naparu oznacza przyjęcie zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w ciągu doby. Napój stosowany jest przez osoby będące na diecie ketogenicznej, która… w całości jest krytykowana przez dietetyków. Ma mieć ona bardzo zły wpływ na ludzki organizm, doprowadzając do jego wycieńczenia.

Jak przygotować kawę kuloodporną?

W oryginalnej kawie kuloodpornej, której twórcą jest Dave Asprey, znajdują się:

  • mocna czarna kawa (najlepiej z ekspresu);
  • 1-2 łyżeczki oleju MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) lub oleju kokosowego;
  • 1-2 łyżeczki niesolonego masła.

Powyższe składniki należy miksować od 20 do 30 sekund. Ma mieć wygląd i konsystencję spienionego latte.
Kawa kuloodporna podzieliła świat. Podobnie jak większość pokarmów i napojów, które przyjmujemy, ma ona swoje dobre i złe strony. Na pewno przed jej spożyciem warto zapoznać się z opiniami ekspertów z różnych dziedzin, a także najnowszymi badaniami. To najlepszy sposób na podjęcie ostatecznej decyzji, czy sięgnąć po tę nietypową kawę.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa zimowa

Idealna kawa zimowa – co dodać, żeby napój był smaczny i aromatyczny, a także rozgrzewający?

Następny artykuł
kawa jasno palona

Kawa jasno palona – czym się charakteryzuje? Dlaczego warto zainteresować się rodzajem kawy?

Zobacz też