Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!

Zapach piernika kojarzy się ze świętami. Obok pysznych wypieków warto w tym czasie, żeby w dłoni pojawiła się kawa piernikowa. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
kawa piernikowa

Uwielbiasz smak pierników, które przygotowuje się przy okazji świąt? Jeśli tak, to nasza propozycja jest skierowana właśnie do ciebie. Bo możesz mieć piernikowy aromat również… w kubku! Kawa piernikowa, bo o niej mowa, to dobrze znany smak kawy z aromatem kojarzonym z ciastem piernikowym. Z cynamonem i innymi przyprawami. Co równie ważne, przygotowanie takiego napoju jest banalnie proste!

Kawa piernikowa – rozgrzewa i zachwyca aromatem

Kawę piernikową pije się przede wszystkim dla przyjemności. Oczywiście ma w sobie sporo kalorii, więc nie wypada przesadzać, ale nie można zapomnieć o jakże ważnym aspekcie praktycznym. Doskonale sprawdza się jako sposób na rozgrzanie podczas chłodnego zimowego wieczoru. To zasługa aromatycznych przypraw, które w połączeniu z gorącą kawą potrafią czynić cuda. A zapach? Ten będzie unosił się w twoim domu jeszcze długo po tym, jak wybijesz swoją kawę piernikową.

Jak przygotować kawę piernikową? Nasz przepis

Aby przygotować pyszną kawę piernikową, potrzebujesz:

  • około 300 ml zaparzonej kawy (sprawdzi się zarówno rozpuszczalna, jak i zwykła – ale bez fusów!);
  • 200 ml mleka;
  • przyprawę do piernika;
  • kakao w proszku;
  • cukier;
  • opcjonalnie – bitą śmietanę oraz posypkę.

Do zaparzonej, wciąż gorącej kawy dodaj przyprawę do piernika, półtorej łyżeczki kakao i łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Na powierzchni może utworzyć się osad z przypraw. Jeśli ci przeszkadza, zdejmij go łyżką. Dodaj mleko (najlepiej podgrzane, żeby napój nie stracił temperatury). Na górę możesz nałożyć nieco bitej śmietany i całość posypać wybranym rodzajem słodkości. Nie dość, że kawa będzie pięknie wyglądała, to dodatkowo będzie smakowała jeszcze lepiej!
Zaproponowany wyżej przepis to jedynie jedna z wielu opcji, jakie masz, przygotowując kawę piernikową. Kluczowa jest przyprawa do piernika, a także ciepły napar, reszta natomiast zależy tylko od ciebie i twoich preferencji. Na pewno do tego napoju pasują różne przyprawy korzenne, ale również miód czy syropy. Ciekawym urozmaiceniem, ale to oczywiście dla dorosłych, może być dodanie kieliszka wytrawnego alkoholu. Efekt rozgrzania będzie jeszcze bardziej zauważalny!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa orkiszowa

Czym jest kawa orkiszowa i dlaczego warto ją wykorzystywać w swojej kuchni? Dowiedz się i poznaj propozycje jej podania!

Następny artykuł
kawa z bitą smietaną

Kawa z bitą śmietaną – jak ją przygotować? Prosty i szybki przepis na pyszną kawę ze słodkim dodatkiem

Zobacz też