Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie

Podwójne espresso pozwala smakoszom kawy na idealnie skrojone doznania smakowe. Wyważony aromat i balans smaków słodkiego, gorzkiego i kwaśnego sprawia, że espresso doppio zyskuje coraz większą popularność w świecie kawy. Czy istnieje szczególny sposób na jego zaparzanie?
espresso doppio

Espresso doppio można przyrządzić za pomocą różnych sprzętów specjalistycznych. Kluczem jest tu także odpowiedni wybór kawowych ziaren. Do espresso doskonale sprawdza się zarówno robusta, jak i arabica. To, którego rodzaju, użyjesz, zależy od intensywności i smaku naparu, jakie chcesz uzyskać. Czy kawa doppio różni się czymś od pojedynczego espresso poza objętością? Poznaj sekret parzenia prawdziwie włoskiego espresso z podwójnej ilości kawy.

Espresso doppio – idealne espresso dla smakoszy i nie tylko

Już samo espresso jest aromatycznym i intensywnym naparem przygotowanym ze świeżo zmielonych ziaren robusty czy arabiki. Z kolei espresso doppio to nic innego, jak podwójne espresso. Równie aromatyczne i pobudzające. Jeśli 25 ml kawy to dla ciebie zbyt mało, zaparz z jednej porcji podwójny napar.

Jakie powinna być idealna kawa espresso doppio? Jest kilka aspektów, na które smakosze klasycznego espresso zwracają uwagę. Jednym z nich jest uzyskanie odpowiedniej cremy, czyli pianki na powierzchni kawy. Skąd wziął się jej fenomen?

Angelo Moriondo i jego wynalazek. Crema na espresso doppio!

To właśnie turecki wynalazca Angelo Moriondo skonstruował pierwszy ekspres do przygotowywania espresso. Opatentował swój pomysł w 1884 roku, jednak parzone w niej tradycyjne espresso nie smakowało najlepiej. Najpewniej wpływało na to zbyt niskie ciśnienie w maszynie, wynoszące zaledwie 2 bary. Espresso z tego ekspresu do kawy przypominało raczej nieciekawą w smaku, wodnistą lurę.

Wynalazek wielokrotnie był udoskonalany przez innych naukowców. W 1946 roku skutecznie zrobił to Achille Gaggia. Jego maszyna pracowała pod znacznie wyższym ciśnieniem, a dodatkowo produkowała na powierzchni naparu charakterystyczną, kremową piankę. To właśnie słynna naturalna śmietanka na powierzchni najlepszego espresso.

Idealny przepis na podwójne espresso. Co musi uwzględniać?

Podstawą każdej kawy espresso jest dobór odpowiedniej, wysokiej jakości mieszanki ziaren. Znaczenie ma także maszyna, za pomocą której chcemy przyrządzić ten wyrazisty napój. Od jego parametrów będzie zależała ilość kawy, jaką należy wykorzystać. Do ekspresu kolbowego wystarczy zwykle ok. 20 g świeżo zmielonej kawy, z której można uzyskać ok. 40 g kawowego ekstraktu. Oczywiście ilość kawy można dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Jeśli chodzi o czas zaparzenia espresso czy espresso doppio, zwykle będzie to ok. 20–30 sekund.

Jak zrobić espresso doppio?

Jak już powiedzieliśmy, espresso doppio to po prostu podwójne espresso, przyrządzone z jednej porcji kawy. Do jego stworzenia potrzebujesz ok. 20 g wybranego gatunku kawy. W ekspresie umieść ją bezpośrednio po zmieleniu. Zadbaj o to, by temperatura parzenia wynosiła 90 stopni Celsjusza, a maszyna pracowała pod ciśnieniem 9 barów.

Jak najlepiej pić espresso?

Tak jak w przypadku klasycznego espresso, podwójną porcję dobrze jest pić, przepłukując kubki smakowe czystą wodą. Ze względu na małą objętość espresso doppio wypija się zwykle w kilku łykach, a każdy z nich może mieć nieco inny posmak. Pierwszy łyk dobrze jest zacząć od wierzchniej warstwy kawy z cremą. Z każdym kolejnym napar będzie coraz gęstszy, a jednocześnie mocniejszy w smaku.

Jeśli chodzi o smak espresso doppio, to zwykle finezyjne połączenie kwasowości, słodyczy, ale także goryczki. Ostateczne wrażenia smakowe będą zależeć od konkretnej mieszanki. Jeśli zdecydujesz się na Arabikę, kawa espresso doppio będzie nieco łagodniejsza, a przy tym będzie się odznaczać mniejszą zawartością kofeiny. Ciemno palona Robusta ma tej substancji zdecydowanie więcej, a smak jest wyraźny, a nawet gorzki.

Wariacje z espresso doppio w roli głównej

Prawdziwi miłośnicy espresso nie wyobrażają sobie picia tej kawy z jakimkolwiek dodatkiem. Jeśli jednak mała, intensywna kawa jest dla ciebie zbyt mocna, ale nie chcesz z niej rezygnować, z powodzeniem możesz przygotować podwójne espresso z mlekiem. Mleko złagodzi wyrazistość espresso, szczególnie, że podwójna porcja zawiera dwa razy więcej kofeiny niż pojedyncza.

Eksperci twierdzą, że człowiek nie powinien spożywać dziennie więcej niż 400 mg kofeiny. W jednej kawie espresso doppio mieści się natomiast ok. 200 mg tej substancji. Pamiętaj jednak, że dane te mają charakter szacunkowy.

Dzienna porcja kofeiny. Jak ją wyliczyć w kawie i nie tylko?

Na ostateczną ilość kofeiny w filiżance podwójnego espresso wpływa kilka czynników:

  • warunki uprawy kawowca;
  • proces palenia ziaren;
  • stopień ich mielenia;
  • ostateczna metoda parzenia.

Przykładowa zawartość kofeiny w poszczególnych typach kawy przedstawia się następująco:

  • espresso (30 ml) – ok. 60 mg;
  • espresso doppio (60 ml) – 120–200 mg;
  • kawa rozpuszczalna (125 ml) – ok. 65 mg;
  • kawa czarna (125 ml) – ok. 85 mg.

Pamiętaj, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie:

  • herbata (150 ml) – ok. 32 mg;
  • napój energetyzujący (330 ml) – ok. 80 mg.

Od kofeiny oczekuje się zwykle pobudzenia i energii do działania, dlatego kawa to napar, który najczęściej spożywa się na początku dnia. Jeśli jednak jej dawka będzie notorycznie przekraczana, nadmiar może doprowadzić do skutków ubocznych. Należą do nich m.in. bezsenność, nadpobudliwość, ból głowy czy drżenie rąk.

Jeśli jesteś zagorzałym fanem aromatycznej kawy, espresso doppio to doskonała propozycja na poranne pobudzenie. Pamiętaj jednak, aby kontrolować ilość kofeiny spożywanej w ciągu dnia.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
cascara

Czym jest cascara? Sprawdź, jak parzyć produkt uboczny kawowca

Następny artykuł
czy kawa i herbata przebarwia zeby

Czy kawa i herbata przebarwiają zęby?

Zobacz też