Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu

Masa kawowa do tortu to dodatek, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny. Co więcej, krem kawowy można wykorzystać nie tylko do tortu, ale także do ciastek czy bez. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by zaskoczyć swoich gości delikatnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem.
krem kawowy

Krem kawowy możesz przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej, ale także kawy w proszku czy kawy instant. Chodzi przede wszystkim o jej charakterystyczny aromat. Intensywność deseru będzie zależała od wykorzystanego typu kawy. Taki dodatek świetnie sprawdzi się na bazie nie tylko klasycznego czarnego naparu, ale także cappuccino czy kawy inki. Sprawdź przepis na idealny krem kawowy do tortu i innych słodkich wypieków.

Krem kawowy – z czy najlepiej się komponuje?

Krem kawowy do ciasta doskonale uzupełnia smak biszkoptu orzechowego czy kakaowego. Dla przełamania słodyczy taką masę możesz łączyć z innymi dodatkami, tym razem owocowymi, np. malinową frużeliną czy plasterkami pomarańczy. Jeśli chodzi o sam krem, można go stworzyć, wykorzystując różne składniki, np. śmietankę kremówkę, serek mascarpone czy z dodatkiem żelatyny. Lekki krem kawowy do tortu może powstać na kilka sposobów. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.

Przepis na krem kawowy do tortu i innych słodkich deserów

Do przygotowania masy będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (jeśli zależy ci na intensywności, możesz dodać więcej naparu);
  • 200 ml kremówki;
  • ok. 40 g cukru pudru;
  • 150 g chłodnego serka mascarpone.

Przepis krok po kroku:

  1. Pogrzej śmietankę w niewielkim garnku, jednak pilnuj, by nie zaczęła wrzeć.
  2. Zdejmij kremówkę z gazu i dodaj do niej rozpuszczoną kawę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kawy.
  3. Tak przygotowaną mieszankę ostudź i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia schłodzoną kawę ze śmietanką przełóż do miski. Dodaj mascarpone oraz cukier puder.
  5. Z pomocą miksera wymieszaj składniki na najwyższych obrotach do czasu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
  6. Kawowy krem należy nakładać na ciasto bezpośrednio po przygotowaniu.

Pamiętaj, że to, ile czasu będziesz ubijać masę, zależy od jej składników. Przykładowo rzadsza śmietanka (30% tłuszczu) będzie potrzebowała znacznie więcej czasu by zgęstnieć. W tym przypadku możesz też dodać jej nieco mniej, zastępując ją częściowo serkiem.

Dlaczego nie polecamy przygotowania kremu z kawy z wyprzedzeniem? W czasie oczekiwania na wykorzystanie krem może się zwarzyć i odpowietrzyć podczas nakładania na ciasto, co nie będzie wyglądało estetycznie ani smakowało tak, jak powinno.

Inne desery z kremem o smaku kawy

Poza wykorzystaniem kremu do przełożenia tortu, taką kawową masę można zastosować także do innego typu deserów. Jednym ze smacznych pomysłów jest po prostu kremowy deser w pucharkach. Do kremu wyciśniętego przez rękaw cukierniczy dodaje się biszkopty, startą czekoladą oraz kilka plasterków owoców, np. bananów. Jeśli lubisz fantazyjne kawy lub gorącą czekoladę, taka delikatna masa z pewnością urozmaici ich smak.

Kawowy krem a rodzaj kawy

Serek mascarpone, cukier puder i śmietanka to nieodzowne składniki kremu kawowego. Możesz je łączyć z różnymi typami kawy, mniej lub bardziej aromatycznymi. Z każdym skomponują się doskonale. Z powodzeniem możesz użyć kawy rozpuszczalnej w granulkach, espresso, delikatniejszego cappuccino czy po prostu kawę zalaną wrzątkiem. Wspomniana kawa inka sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy tort lub ciasto będą jeść najmłodsi goście.

Jeśli wybierzesz kawę mieloną, pamiętaj, że wcześniej musisz zalać ją niewielką ilością wrzątku, a po kilku minutach przecedzić samą jej esencję.

Krem kawowy na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietanki to klasyczny, a jednocześnie oryginalny pomysł na pyszny deser. Dzięki gęstej konsystencji nadaje się nie tylko do przekładania tortów i ciast, ale smakuje także jako samodzielny deser. Z pomocą narzędzi cukierniczych można z niego tworzyć również fantazyjne słodkie dekoracje.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
najdroższa kawa

Najdroższa kawa świata – jak smakuje i ile kosztuje?

Następny artykuł
cascara

Czym jest cascara? Sprawdź, jak parzyć produkt uboczny kawowca

Zobacz też