Masz ochotę na popołudniową kawę ale brakuje ci słodkiego dodatku? Z łatwością stworzysz pachnące, a jednocześnie szybkie i proste ciasteczka. Dzięki naszej instrukcji krok po kroku możesz wyczarować blachę smakowitych ciastek bez dużego nakładu czasu i sił. Ten przepis możesz wypróbować także przy niespodziewanej wizycie gości. Sprawdź, czego potrzebujesz i jak długo należy piec ciastka, by uzyskać idealny smak.
Szybkie i proste ciasteczka do kawy. Ogranicza cię tylko wyobraźnia!
Tworząc domowe słodycze idealne do kawy, pamiętaj, że to od ciebie zależy, jakich dodatków użyjesz,by uzyskać upragniony smak i aromat. Do oryginalnych wypieków najlepiej wykorzystać cukier puder, marmoladę, serek mascarpone czy wanilię. A jak stworzyć samo ciasto? Zobacz, jak szybko stworzyć małe piekarnicze cuda we własnej kuchni. Całość nie powinna ci zająć więcej niż 15 minut!
Kruche ciasteczka – potrzebne artykuły i przygotowanie
Szybkie ciasteczka do kawy możesz przygotowywać z różnych składników, jednak w każdym przypadku nie musisz korzystać z miksera czy ubijaczki. Zazwyczaj wystarczy połączenie wszystkich składników w jednym naczyniu. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne przekąski na p smaku cytryny i orzechów.
Ciasteczka cytrynowe
Do wypieku będziesz potrzebować:
- łyżeczkę proszku do pieczenia;
- dwie szklanki mąki;
- pół szklanki cukru;
- dwa jaja;
- dwie łyżki śmietany 18%;
- trzy łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego);
- sok z połówki cytryny (opcjonalnie pomarańczy);
- łyżka cukru waniliowego;
- trzy łyżki wybranych posiekanych orzechów, np. migdałów albo laskowych.
Przygotowanie krok po kroku:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- W tym czasie do jednej miski wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera.
- Jeżeli ciasto wyda ci się zbyt gęste, możesz rozrzedzić je, dodając śmietany.
- Elastyczne ciasto nakładaj łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formuj w ten sposób okrągłe ciasteczka. Pamiętaj, że ciasto w trakcie pieczenia podrośnie, dlatego między ciastkami należy zostawić przynajmniej 2 cm odstępu.
- Zanim umieścisz blachę w piekarniku, możesz posypać ciastka grubym cukrem.
- Piecz je przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do wskazanej temperatury.
Ciasteczka maślane
Przygotuj:
- 250 g mąki pszennej;
- jajo;
- 60 g cukru pudru;
- 120 g masła.
Wykonaj kolejno następujące czynności:
- Przesiej mąkę i cukier na stolnicę.
- Wydrąż w nich zagłębienie i umieść w nim jajko. Dodaj do tego pokrojone masło.
- Całość posiekaj nożem do połączenia się składników.
- Z tak powstałej masy wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj je na stolnicy lub blacie na grubość 5 mm.
- Wykrawaj ciastka okrągłą foremką lub szklanką.
- Ułóż ciastka na blaszce z papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez ok. 15 minut do zarumienienia.
Szybkie ciasteczka do kawy. Jak je podawać?
Ciastka do kawy upiec jest bardzo łatwo, jednak ważny jest także dobór dodatków. Kiedy ułożysz już wypieki na talerzu, podaj je np. w towarzystwie marmolady, dżemu czy miodu. Wszystko oczywiście zależy od tego, na jakie ciastka postawiłeś. Jeśli chcesz nadać im w trakcie pieczenia dodatkowego rumieńca, jeszcze przed wstawieniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem za pomocą kuchennego pędzelka. Ciastka maślane można zanurzyć w płynnej czekoladzie.
Szybkie ciasteczka do kawy mogą powstać na dziesiątki różnych sposobów. Wybierz te składniki, które najbardziej ci odpowiadają. Spędzisz w kuchni zaledwie kwadrans, a efekty będą smakowite,
Może Cię też zainteresować:
- Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!
- Ciasto kawowe – poznaj łatwe przepisy
- Tort kawowy na kilka sposobów. Poznaj przepisy!
- Kreatywne i proste ciasta bez pieczenia dla pragnących słodkich cudów
- Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą
- Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu
- Mazagran – doskonała kawa na upalne dni. Zobacz, jak ją przyrządzić!
- Jak zrobić likier kawowy i z czym go podawać?