Kawa z bitą śmietaną – jak ją przygotować? Prosty i szybki przepis na pyszną kawę ze słodkim dodatkiem

Kawa z bitą śmietaną to prawdziwy przysmak, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i środków. Można powiedzieć, że stanowi swego rodzaju deser. Choć ma w sobie sporo kalorii, warto od czasu do czasu po niego sięgnąć.
kawa z bitą smietaną

Kawa z bitą śmietaną, czyli inaczej caffè con panna, to prosty deser, który doskonale sprawdzi się podczas jesiennych, chłodniejszych wieczorów. Jest to również ciekawa alternatywa względem innych słodkości, ponieważ nie wymaga wielkich przygotowań. Choć oczywiście można zawiesić sobie poprzeczkę nieco wyżej i zdecydować się na stworzenie naparu z bitą śmietaną, który wymaga nieco więcej uwagi. Ale o tym w dalszej części tekstu!

Kawa z bitą śmietaną w wersjach dla zabieganych

Jeśli nie masz czasu lub możliwości, możesz wykonać tak kawę z bitą śmietaną w wersji budżetowej. Wystarczy, że będziesz miał zrobiony napar z kawy rozpuszczalnej. Na górze umieść pochodzącą z puszki bitą śmietaną, a całość udekoruj cukrem pudrem. Proste i genialne! Oczywiście smak będzie zadowalający, jednak czasem każdy ma potrzebę zrobienia czegoś jeszcze smaczniejszego i dopieszczającego kubki smakowe. W wypadku wspomnianego deseru to jak najbardziej możliwe!

Kawa z bitą śmietaną – nie chcesz iść na skróty?

Zamień kawę rozpuszczalną na napar z ekspresu lub kawiarki (możliwe jest zalanie zmielonej kawy wrzątkiem, ale wówczas będziesz musiał pozbyć się fusów). Gdy kawa będzie się parzyć, weź 30-procentową śmietanę (może być jeszcze bardziej tłusta) i rozpocznij ubijanie. Na początku na wolnych obrotach, a później na szybszych. Śmietana musi uzyskać sztywną konsystencję.

Na koniec dodaj do niej cukru pudru i delikatnie zamieszaj. Nalej kawy do wysokiej szklanki, a na górę nałóż wcześniej przygotowaną bitą śmietanę. Całość udekoruj. Uwierz, że to kawa w tej wersji, choć wymaga nieco pracy, będzie dużo lepsza, niż ta w wersji zaproponowane wcześniej.

Kawa z bitą śmietaną to połączenie, które smakować będzie każdemu. Nie jest może zbyt zdrowe, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. To jednocześnie deser, który sprawdzi się, gdy pojawią się niespodziewani goście. Kilka minut i będzie gotowy. Warto o nim pamiętać, bo to połączenie – kawy oraz bitej śmietany – które potrafi pobudzić zmysły.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa piernikowa

Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!

Następny artykuł

Kawa orzechowa – smak, któremu warto dać się porwać. Kawy rozpuszczalne i ziarniste

Zobacz też