Kawa z bitą śmietaną, czyli inaczej caffè con panna, to prosty deser, który doskonale sprawdzi się podczas jesiennych, chłodniejszych wieczorów. Jest to również ciekawa alternatywa względem innych słodkości, ponieważ nie wymaga wielkich przygotowań. Choć oczywiście można zawiesić sobie poprzeczkę nieco wyżej i zdecydować się na stworzenie naparu z bitą śmietaną, który wymaga nieco więcej uwagi. Ale o tym w dalszej części tekstu!
Kawa z bitą śmietaną w wersjach dla zabieganych
Jeśli nie masz czasu lub możliwości, możesz wykonać tak kawę z bitą śmietaną w wersji budżetowej. Wystarczy, że będziesz miał zrobiony napar z kawy rozpuszczalnej. Na górze umieść pochodzącą z puszki bitą śmietaną, a całość udekoruj cukrem pudrem. Proste i genialne! Oczywiście smak będzie zadowalający, jednak czasem każdy ma potrzebę zrobienia czegoś jeszcze smaczniejszego i dopieszczającego kubki smakowe. W wypadku wspomnianego deseru to jak najbardziej możliwe!
Kawa z bitą śmietaną – nie chcesz iść na skróty?
Zamień kawę rozpuszczalną na napar z ekspresu lub kawiarki (możliwe jest zalanie zmielonej kawy wrzątkiem, ale wówczas będziesz musiał pozbyć się fusów). Gdy kawa będzie się parzyć, weź 30-procentową śmietanę (może być jeszcze bardziej tłusta) i rozpocznij ubijanie. Na początku na wolnych obrotach, a później na szybszych. Śmietana musi uzyskać sztywną konsystencję.
Na koniec dodaj do niej cukru pudru i delikatnie zamieszaj. Nalej kawy do wysokiej szklanki, a na górę nałóż wcześniej przygotowaną bitą śmietanę. Całość udekoruj. Uwierz, że to kawa w tej wersji, choć wymaga nieco pracy, będzie dużo lepsza, niż ta w wersji zaproponowane wcześniej.
Kawa z bitą śmietaną to połączenie, które smakować będzie każdemu. Nie jest może zbyt zdrowe, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. To jednocześnie deser, który sprawdzi się, gdy pojawią się niespodziewani goście. Kilka minut i będzie gotowy. Warto o nim pamiętać, bo to połączenie – kawy oraz bitej śmietany – które potrafi pobudzić zmysły.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z lodami – jak przygotować pyszny i pobudzający napój? Poznaj prosty przepis!
- Kawa z whisky, czyli popularne Irish Coffee. Sprawdź, jak samemu przygotować rozgrzewający napój
- Kawa karmelowa, czyli słodka alternatywa. Przepis na pyszną kawę z karmelem
- Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!
- Idealne połączenie kawy czekolady i bitej śmietany z dodatkami? Kawa po bawarsku na liście do spróbowania
- Irish coffee – przepis na przygotowanie kawy po irlandzku. Jak połączyć whisky ze śmietanką, by uzyskać pyszny napój?
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Kawa mrożona na różne sposoby. Poznaj receptury przygotowania tego chłodzącego napoju!