Cykoria to roślina, która niezwykle pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego czy moczowego. Często korzystają z niej również osoby w trakcie kuracji odchudzania. Kawa z cykorii nie zawiera ani grama kofeiny, jednak również wykazuje właściwości pobudzające. Co istotne, grupa osób, w przypadku których obowiązują przeciwwskazania do spożywania kawy z korzenia cykorii, jest naprawdę niewielka. Poznaj dokładniej właściwości kawy z cykorii i dowiedz się, czy sprawdzi się jako zamiennik dla tradycyjnej kawy.
Jak powstaje kawa z korzenia cykorii?
Już w starożytności cykoria znana była ze swoich leczniczych właściwości. Tak naprawdę na świecie istnieje 8 gatunków tej rośliny, uprawianych na różnych kontynentach. W Polsce znane są najbardziej:
- cykoria korzeniowa (pozyskuje się z niej korzeń i liść);
- cykoria korzeniowa biała (uprawia się ją dla żółtych, jadalnych korzeni);
- cykoria sałatowa (z jadalnymi liśćmi);
- cykoria podróżnik (wykorzystywana głównie w celach leczniczych, np. przy takich dolegliwościach, jak niewydolność wątroby, żółtaczka czy problemy skórne).
To właśnie z suszonego korzenia cykorii korzeniowej białej powstaje także kawa bezkofeinowa. Taki sproszkowany korzeń nierzadko stanowi również dodatek do klasycznego czarnego naparu czy kawy zbożowej.
Właściwości kawy z cykorii dla zdrowia – czy warto ją pić?
Warto wiedzieć, że kawa z korzenia cykorii nie zawiera żadnych cukrów tłuszczów czy cholesterolu. Znajdują się w niej zaś niewielkie ilości węglowodanów. Kawowy napój z cykorii to źródło wartościowych składników mineralnych i witamin, które wspomagają właściwe funkcjonowanie i wzmacnia odporność organizmu. Jeśli uwzględnisz cykorię w swojej diecie, nawet w postaci kawy, możesz liczyć na uzupełnienie organizmu o odpowiednie składniki odżywcze, takie jak:
- fosfor;
- kwas foliowy;
- selen;
- magnez;
- żelazo;
- potas;
- wapń;
- mangan;
- cynk.
Jeśli chodzi o witaminy, w cykorii znajdziesz te z grupy B, A, C, E, a także K. Roślina zawiera również spore ilości błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit i korzystnie reguluje rytm wypróżnień. W aż połowie składu cykorii znajduje się insulina, która z kolei zachowuje w jelitach właściwą florę bakteryjną.
Zalety spożywania cykorii
Do najbardziej istotnych i cennych właściwości prozdrowotnych cykorii należy zaliczyć:
- wsparcie w zwalczaniu infekcji, np. przeziębienia czy grypy;
- wspomaganie metabolizmu;
- umocnienie układu odpornościowego;
- oczyszczanie organizmu z toksyn.
Skutki uboczne spożywania cykorii
Nadmierne spożywanie cykorii sprawia, że mogą pojawić się także skutki uboczne jej działania. Jednym z nich jest osłabianie naczyń krwionośnych. Z tego powodu tego zamiennika kawy nie powinny spożywać osoby z hemoroidami czy żylakami. Maksymalna ilość kawy z cykorii, jaką mogą wypić w ciągu dnia, to jedna filiżanka.
Jak pozbyć się goryczki z tej zbożowej kawy?
Większość odmian cykorii charakteryzuje gorzkawy posmak. Ta sama właściwość dotyczy także napoju przygotowanego z rośliny, co może zniechęcać niektórych do jego spożycia. Istnieją jednak sposoby na pozbycie się tej niezbyt przyjemnej cechy, przez dodanie do napoju:
- cytryny;
- cukru lub miodu;
- cynamonu;
- anyżu;
- wanilii;
- kardamonu.
Dobrym sposobem na złagodzenie ostrego posmaku cykorii jest także dodatek mleka:
- owsianego;
- ryżowego;
- sojowego.
Przepis na ekologiczny napój z cykorii
Aby zaparzyć kawę z cykorii w wersji dla odchudzających się, przygotuj:
- 200 g darów natury, czyli korzenia z cykorii;
- 2 łyżki liści cykorii (świeżych albo suszonych);
- wodę.
Korzeń cykorii zalej dwiema szklankami wody. Dodaj do tego liście i całość gotuj do uzyskania mocnego wywaru. Później ostudź go i odcedź. Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Możesz stworzyć również napój w wersji słodszej, gdy chcesz umilić sobie popołudnie. Potrzebne ci będzie:
- 1 łyżeczka kawy z cykorii;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 4 łyżki kokosowego mleka;
- woda;
- wanilia.
Kawę z cykorii zalej wodą (powinna być gorąca, ale nie wrząca!). Dodaj do niej wybrane składniki w proporcjach wedle własnego uznania i preferencji smakowych. Taki napój z cykorii można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem kostek lodu.
Kawa z cykorii polecana na układ pokarmowy i odchudzanie
Napój przygotowany z cykorii zdecydowanie wspomaga zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Działa także jako prebiotyk, który chroni cały układ przed drobnoustrojami, które mogą wywoływać różnorakie choroby. Taka kawa pobudza również wydzielanie żółci oraz soków trawiennych. Poprawiając przemianę materii, skutecznie zmniejsza uczucie głodu.
Kawa roślinna bez kofeiny a układ odpornościowy
Dzięki wspomnianej zawartości witamin i minerałów kawa z cykorii pomaga w ochronie organizmu przed sezonowymi chorobami i wirusami. Warto pić ten napój ze względu na wysoką zawartość żelaza determinującą podniesienie odporności całego organizmu.
Układ krwionośny a kawa z cykorii
Kawa z cykorii czy kawa zbożowa z jej dodatkiem obniża ciśnienie krwi. Jednocześnie normuje poziom cukru we krwi, a także cholesterolu. Z powodzeniem mogą po nią więc sięgać osoby, które chciałyby zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Właściwości zdrowotne cykorii i układ nerwowy
Cykoria wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego, głównie dzięki substancji zwanej kwercetyną. Skutecznie chroni mózg przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i obniża ryzyko wystąpienia udaru. Antyoksydanty zawarte w cykorii skutecznie zwalczają wolne rodniki, a te z kolei opóźniają procesy starzenia.
Kawa z cykorii na wzmocnienie kości
Kawa z cykorii to napój stanowiący dobre źródło wapnia, tak potrzebnego organizmowi do mocnych i zdrowych kości czy zębów. Do swojego menu cykorię powinny włączyć osoby szczególnie narażone na osteoporozę. Wapń wpływa przy tym korzystnie na pracę mięśni. Cykoria nie dość, że dostarcza organizmowi wapnia, to jeszcze ułatwia jego wchłanianie.
Czy warto pić cykorię na układ moczowy?
Naturalna kawa z cykorii działa moczopędnie, ponieważ przyspiesza wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Wspomaga także pracę nerek i wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Kawa z cykorii a piękna i zdrowa cera
Zarówno picie kawy z cykorii, jak i spożywanie tej rośliny w innych postaciach, korzystnie wpływa na kondycję skóry paznokci i włosów. Dzięki jej działaniu są one zdecydowanie mocniejsze i bardziej lśniące. Jak już powiedziano, wysoka zawartość błonnika wspomaga odchudzanie, co jednocześnie decyduje o dobrym samopoczuciu.
Przeciwwskazania do spożywania cykorii
Wysoka dawka inuliny zawartej w cykorii pod wszelką postacią może wywoływać działania niepożądane, takie jak:
- dyskomfort;
- gazy;
- wzdęcia.
Należy mieć też na uwadze, że korzeń tej rośliny ma właściwości silnie alergizujące. Powinny na nią też uważać dzieci przed ukończeniem 3. roku życia.
Kawa z cykorii a ciąża
Kobiety spodziewające się dziecka lub karmiące piersią z powodzeniem mogą pić kawę z cykorii. Stanowi odpowiednią alternatywę dla klasycznej kawy zawierającej kofeinę, której lepiej unikać w tym okresie. Nie dość, że cykoria stymulująco wpłynie na produkcję mleka matki, to dodatkowo poprawi stan cery i dostarcza kobiecie tak potrzebnych substancji odżywczych i minerałów.
Kawa z cykorii to napój o działaniu przypominającym klasyczny czarny napar z kofeiną. Ze względu jednak na jej brak ten roślinny napój doskonale sprawdza się jako dodatkowa dawka energii dla osób, które nie mogą spożywać kofeiny lub nie przepadają za jej smakiem. Szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie ma kawa zbożowa z dodatkiem cykorii, która łagodzi podrażnienia śluzówek i ma zbawienny wpływ na układ moczowy. Przekonaj się o tym, jak cykoria korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata z kurkumą – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Sprawdź, jak przygotować własny napar i złote mleko!
- Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!
- Bezkofeinowa kawa z mniszka lekarskiego. Eko dar natury i jego właściwości
- Mniszek lekarski – herbata, która pozytywnie wpłynie na twój organizm. Dlaczego warto pić herbatkę z tych roślin?
- Herbata z dzikiej róży to świetne źródło witaminy C i nie tylko. Dowiedz się więcej o tej owocowej herbatce!
- Herbata z imbirem – niezastąpiona w każdym domu
- Kawa zbożowa – poznaj jej właściwości
- Napar z kurkumy – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Kiedy warto pić taką herbatę? Poznaj przepis!