Kawa z masłem orzechowym zachwyca smakiem i aromatem. Sprawdź, jak ją przygotować

Kawa i orzechy doskonale do siebie pasują, czego efektem jest wiele interesujących napojów. Popularnością cieszy się kawa z masłem orzechowym, która nie tylko świetnie smakuje, ale również syci. Bez problemu przygotujesz ją w domu.
kawa z masłem orzechowym

Kawa to wdzięczny materiał do różnego rodzaju nawet nieoczywistych mieszanek. Ziarna wzbogacane bywają na przykład aromatem orzechowym, ponieważ te dwa smaki doskonale ze sobą współgrają. Jeśli tobie również odpowiadają, ciekawym wyjściem jest również kawa z masłem orzechowym. Jej przygotowanie (nawet we własnym zakresie) nie powinno stanowić większego problemu.

Podstawowa sprawa – kupno dobrego masła orzechowego

Wybierając się do marketu, szybko dostrzeżesz, że masła orzechowe dostępne są w przeróżnych opakowaniach i cenach. Nie daj się jednak oszukać – wiele z nich to dosładzane, niesmaczne i kaloryczne pasty, które z prawdziwym masłem mają niewiele wspólnego. Szukaj produktów, których podstawowym składnikiem są orzeszki ziemne, a które nie mają w sobie wspomagaczy smaku i dodatków tłuszczowo-cukrowych. Dopiero tym sposobem znajdziesz produkt prawdziwie wartościowy.

Kawa z masłem orzechowym – jak ją przygotować?

Gdy uda ci się kupić dobrej jakości masło orzechowe, jesteś już blisko celu. Poza nim potrzebować będziesz:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • (opcjonalnie) syrop z agawy.

Mleko wraz z masłem orzechowym podgrzej w niewielkim garnku, a następnie zmiksuj. Dzięki temu będzie miało jednolitą konsystencję. Całość przelej do kubka z zaparzoną chwilę wcześniej kawą. Jeśli masło orzechowe było faktycznie oryginalne, napój może wymagać dosłodzenia (cukier możesz zastąpić syropem z agawy). Dopełnienie smaku może stanowić szczypta cynamonu.
Prawidłowo przygotowana kawa z masłem orzechowym zachwyci cię smakiem. Co równie ważne, jest ona bardzo sycąca, a to oczywiście zasługa masła orzechowego. Dla wielu osób taki napój stanowi osobny posiłek. Podwójna korzyść!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z topinamburu

Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?

Następny artykuł
kawa z alkoholem

Kawa z alkoholem – rozgrzewa, pobudza i dodaje energii. Sprawdź, jakie alkohole najlepiej łączą się z kawą!

Zobacz też