Kawa karmelowa, czyli słodka alternatywa. Przepis na pyszną kawę z karmelem

Kawa karmelowa cieszy się coraz większą popularnością. Pojawia się w znanych kawiarniach. Powodem jest oczywiście jej niecodzienny smak. Czy wiesz, że z powodzeniem można przygotować pyszny napar we własnym domu?
kawa karmelowa

Powszechnie wiadomo, że karmel – choć pyszny – do najzdrowszych nie należy. Jest jednak wdzięcznym dodatkiem do deserów oraz napojów. Nie powinno więc dziwić, że dużym uznaniem cieszy się kawa karmelowa, która stanowi doskonałe wręcz połączenie dwóch pysznych składników. Można kupić ją w kawiarni, ale możliwe jest przygotowanie napoju we własnym domu. Którą opcję wybierasz?

Karmel – cukier w pysznej formie

Karmel to po prostu cukier poddany wysokiej temperaturze. Podgrzany i rozpuszczony. Jego samodzielne przygotowanie nie powinno stanowić większego problemu, choć w przypadku nieużycia w czasie podgrzewania wody, łatwo go „przeciągnąć”. Wówczas traci swój wyjątkowy smak. Dlatego najlepiej podgrzewać cukier w patelni lub w garnku z grubym dnem, dodając wcześniej dwie łyżki wody. Proces potrwa nieco dłużej, ale jest większa szansa, że karmel będzie w punkt.

Ciekawą alternatywą, która sprawdzi się w połączeniu z kawą, jest również solony karmel. Jego przygotowanie wymaga dodania odrobiny soli. Słodko-słony smak cieszy się ostatnio rosnącą popularnością.

Kawa karmelowa. Nasz przepis na słodki napój

W przepisie umieściliśmy samodzielnie przygotowany karmel, ale musisz wiedzieć, że da się go również kupić w postaci syropu. Smakuje niemalże tak samo dobrze, jak ten wykonany w domu. Do przygotowania kawy karmelowej potrzebujesz:

60 ml mocnej kawy;

100–125 ml mleka (lub roślinnego zamiennika);

1-2 łyżki karmelu;

sosu karmelowego.

Do szklanki dodaj syrop karmelowy (kupny lub robiony samodzielnie). Następnie wlej lekko podgrzane mleko. Teraz czas na gorącą kawę. Napój udekorować możesz bitą śmietaną i sosem karmelowym, który również bez problemu zrobisz we własnym domu. Gotowe!
Kawa karmelowa to bomba kaloryczna. Warto mieć tego świadomość. Jeśli jednak od czasu do czasu lubisz pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa, może to być propozycja właśnie dla ciebie. Szczególnie że samodzielne przygotowanie tej kawy smakowej nie powinno sprawić ci większego problemu. W razie komplikacji większość składników możesz kupić w gotowej do użycia formie.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Kawa orzechowa – smak, któremu warto dać się porwać. Kawy rozpuszczalne i ziarniste

Następny artykuł
mocna kawa

Mocna kawa, czyli właściwie jaka? Zawartość kofeiny, czas parzenia, ziarna i inne zmienne

Zobacz też