Najdroższa kawa świata – jak smakuje i ile kosztuje?

Czy „najdroższa kawa świata” oznacza również najlepszą? Aby się o tym przekonać, trzeba wydać co najmniej kilkadziesiąt złotych za… niewielką filiżankę naparu. Za wysokimi cenami stoi najczęściej nietypowy sposób produkcji, wymagające warunki uprawy lub ciekawa tradycja. Dowiedz się, skąd pochodzą najdroższe produkty na rynku kawy!
najdroższa kawa

Jako miłośnik dobrej kawy prawdopodobnie unikasz najtańszych produktów dostępnych na półkach supermarketów. Czy byłbyś jednak w stanie wydać na filiżankę kawy kilkadziesiąt złotych? Właśnie tyle kosztuje najdroższa kawa świata. Jaki to gatunek, skąd pochodzi i jak smakuje? Dowiedz się wszystkiego na temat najciekawszych propozycji dla miłośników oryginalnych kawowych smaków.

Black Ivory Coffee – nowy zwycięzca w rankingu najdroższych kaw na świecie

Prawidłowa odpowiedź na pytanie „jaka kawa jest najdroższa na świecie?” jeszcze do niedawna brzmiała „kopi luwak”. Obecnie jednak za najdroższą kawę na świecie uważa się odmianę Black Ivory Coffee.

Skąd pochodzi i jak powstaje najdroższa kawa? Jeśli znasz sposób powstawania słynnej kopi luwak, czyli kawy z odchodów łaskuna, proces produkcji Black Ivory Coffee nie będzie dla ciebie zaskoczeniem. Twórca tej odmiany wykorzystał jednak nie łaskuny, ale… słonie azjatyckie. Na plantacjach w Tajlandii te ogromne zwierzęta zjadają owoce kawowca Thai Arabica, które łączy się ze specjalnie skomponowanymi mieszankami ziół, traw i owoców. Słonie wydalają przetrawione ziarna kawy, które dzięki połączeniu z aromatycznymi dodatkami uzyskują niecodzienny smak.

Ciekawostką jest fakt, że biznes związany z pozyskiwaniem ziaren kawowca z odchodów słoni ma także swój charytatywny wymiar. 8 procent dochodów ze sprzedaży kawy jest przeznaczane na pomoc Golden Triangle Asian Elephant Foundation, czyli organizacji zajmującej się pomocą słoniom.

Twórca mówi, że smak i aromat Black Ivory Coffee przypomina bardziej kawę niż herbatę. Jest łagodny, wyczuwalne są w nim nuty czekolady i wiśni. Jeśli, zamiast wierzyć specjalistom na słowo, wolałbyś przekonać się o tym osobiście, jest to możliwe. Ta uprawiana w Tajlandii kawa jest dostępna również w Polsce. Jej cena to… niemal 9 tysięcy złotych za kilogram. To dla ciebie zawrotna cena? Nie musisz wydawać tak dużej kwoty. Sklepy internetowe oferują także porcje degustacyjne, na których zakup może sobie pozwolić każdy smakosz.

Z czego powstaje kopi luwak, druga z najdroższych kaw świata?

Ze sposobem produkcji kawy kopi luwak wiążą się liczne kontrowersje. Nie przeszkodziło to jej jednak w osiągnięciu dużej popularności. Choć najdroższą kawą świata nie jest słynna kopi luwak – została ona zdetronizowana przez flagowy produkt firmy Black Ivory Coffee Company – to osoby poszukujące wyjątkowych smaków właśnie ją wybierają najchętniej.

Jak powstaje kawa kopi luwak? Z odchodów cywety azjatyckiej (łaskuna), zwierzęcia żyjącego w Indonezji. W jego układzie pokarmowym znajdują się enzymy trawienne, dzięki którym strawieniu ulega tylko miękki miąższ owoców kawowca, a ziarna są wydalane w całości.

Wysoka cena kopi luwak bierze się przede wszystkim z małej podaży tej kawy na światowych rynkach. Rocznie produkuje się jej zaledwie 300-400 kilogramów. Ceny kopi luwak sięgają około 1100 dolarów za kilogram.

Drogie, ale nie najdroższe – na jakie kawy trzeba wydać kilkaset złotych za kilogram?

Jeśli kopi luwak czy Black Ivory Coffee są dla ciebie za drogie, możesz skorzystać z nieco tańszych opcji. Jedną z najdroższych kaw świata jest pochodząca z górskich rejonów Jamajki odmiana Jamaica Blue Mountain. Ich uprawa jest trudna i wymagająca, co przekłada się na wysoką cenę. Koszty są jednak rekompensowane przez atrakcyjny smak i aromat, w których można odnaleźć nuty kwiatowe, owocowe, ziołowe.

Ciekawa historia wiąże się z inną słynną kawą, El Injerto, uprawianą w Gwatemali. Sposób jej produkcji jest ściśle strzeżoną od czterech pokoleń tajemnicą. Uprawą tej odmiany kawy zajmuje się tylko jedna rodzina, która żyje w zamknięciu i nie dopuszcza do siebie nikogo z zewnątrz. Kawa El Injerto zachwyca swoim smakiem, z wyczuwalnymi nutami karmelu, ananasa, egzotycznych kwiatów.

Wyjątkowym smakiem i aromatem wyróżnia się także kawa St. Helena, pochodząca z wyspy o tej samej nazwie. Wyczuwalne są w niej orzeźwiające cytrusowe nuty. Co ciekawe, to właśnie St. Helena jako jedyna z najdroższych kaw świata nadaje się do przyrządzania espresso.

Jeśli lubisz kawy o lekko owocowym smaku, na pewno posmakuje ci kawa Geisha z Panamy. Kawowiec Geisha jest uprawiany w kilku miejscach na świecie, ale to właśnie w Panamie, na żyznych wulkanicznych glebach, daje najlepsze owoce. Panamska kawa aż 5-krotnie została uznana za najlepszą kawę w historii.

Ceny opisanych powyżej kaw są nieco niższe niż w przypadku najdroższych odmian – kilogram kosztuje kilkaset złotych.

Czy wysoka cena jest gwarancją smaku?

Czy to, że wydasz na opakowanie kawy kilkaset złotych, będzie oznaczało, że zachwycisz się jej smakiem? Wysoka cena nigdy tego nie gwarantuje. Najważniejsze są twoje upodobania – to, czy wolisz kawy mocne, czy łagodne, o ziemistym i ciężkim, czy może owocowym i kwiatowym smaku. Jeśli jednak jesteś osobą odważną, która lubi eksperymentować i odkrywać nowe rodzaje kaw, możesz zacząć od zakupu niewielkiego opakowania i przekonać się, czy warto kupować jedne z najdroższych produktów spożywczych na świecie.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Pigwowiec do herbaty

Pigwowiec do herbaty – stwórz oryginalny napar!

Następny artykuł
krem kawowy

Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu

Zobacz też