Czy kawa i herbata przebarwiają zęby?

czy kawa i herbata przebarwia zeby

Ciężko wyobrazić sobie wyjście z domu do pracy bez porannej filiżanki pobudzającej kawy. Wieczory z kubkiem herbaty również często należą do codziennej rutyny. Nie zastanawiamy się jednak, jak te dwa napoje mogą wpływać na stan naszych zębów, a dokładniej, na ich kolor. 

Kawa a przebarwienia na zębach 

Czy gorąca, parująca kawa, która każdego ranka pozwala rozpocząć dzień z energią i gotowością do działania, może wpłynąć negatywnie na wizualny aspekt naszego uśmiechu? Nie ulega wątpliwości, że ten ciemny napój zawiera polifenole, które mogą spowodować powstanie przebarwień na uzębieniu. Dzieje się tak, ponieważ kawa przedostaje się w głąb naszego szkliwa, poprzez znajdujące się w nim mikropęknięcia. Małe cząsteczki gromadzą się tam, barwiąc zęby i powodując, że ich kolor wraz z każdą wypitą filiżanką, staje się coraz bardziej żółty.

Czy każda kawa barwi zęby?

Jak duże znaczenie ma to, czy wypijemy czarne espresso, czy może zabieloną mlekiem kawę? Niestety niewielkie, a rozcieńczenie napoju nie przyniesie nam wielkich korzyści. Zawarte w kawie substancje zabarwią nasze zęby bez względu na to, co do niej dodamy, a ryzyko pojawienia się przebarwień na zębach jest jedynie niewiele mniejsze w przypadku kawy z mlekiem, niż jeśli mówimy o klasycznej, czarnej kawie.

Herbata a żółty odcień zębów

Podobnie jak kawa, herbata nie sprzyja posiadaniu śnieżnobiałego uśmiechu. Ona również zawiera w sobie substancje, które powodują powstanie niechcianego przebarwienia. Taniny, bo o nich właśnie mowa, intensywnie barwią szkliwo na żółto, a nawet brązowo.

Czy każda herbata barwi zęby?

Odpowiedź na to pytanie jest dosyć zaskakująca, ponieważ istnieje rodzaj herbaty, który nie przebarwia naszych zębów, a wręcz przeciwnie- pozwala utrzymać je w bieli. Te cudowne właściwości posiada biała herbata, pochodząca z Chin odmiana, posiadająca w swoim składzie naturalne fluorki. Oprócz korzyści, takich jak utrzymanie pięknej bieli naszych zębów, pozwala ona także na posiadanie przyjemnego zapachu w jamie ustnej oraz odznacza się delikatnym, słodkim smakiem. Patrząc na ilość pozytywów, płynących z wyboru tej chińskiej odmiany, warto zamienić picie tradycyjnej czarnej herbaty właśnie na nią.

Utrzymanie bieli zębów podczas picia kawy i herbaty

Czy posiadanie olśniewającego uśmiechu, pijąc codziennie litry kawy czy herbaty jest w ogóle możliwe? Na szczęście dla każdego fana tych napojów, picie ich nie przekreśla marzeń o zdrowych i białych zębach. Warto zastosować kilka trików, które pozwolą zminimalizować ryzyko powstania przebarwień. 

Pasty wybielające

Może się to wydawać oczywistym rozwiązaniem, jednak w tym przypadku warto zacząć od podstaw. Odpowiednia higiena, wzbogacona o odpowiednie składniki zawarte w wybielającej paście, często wystarczą, aby utrzymać zęby w dobrym stanie. Można też spróbować łatwe w założeniu nakładki wybielające, które nakłada dentysta, a efekty utrzymują się bardzo długo.

Wizyta u specjalisty

Dobry stomatolog nie tylko zadba o zdrowotny aspekt naszego uśmiechu, ale także skutecznie może poprawić jego wizualną stronę. Wybielanie zębów to najskuteczniejszy sposób na szybkie i piorunujące efekty, można jednak pokusić się także o zwykłe piaskowanie, które również rozjaśni szkliwo zębów.

Sprawdź ofertę Estetique Wrocław– profesjonalni specjaliści i nowoczesny sprzęt!

Małe nawyki, wielkie korzyści

Warto wprowadzić niewielkie nawyki, które stosowane razem i regularnie, przyniosą nam duże efekty. Przede wszystkim warto pić kawę oraz herbatę przez słomkę, co ograniczy kontakt płynu z zębami. Po wypiciu napoju warto również umyć zęby oraz przepłukać jamę ustną wodą,  a także zastosować gumy do żucia.

Nie musimy rezygnować z naszych ulubionych napojów, nawet jeśli niosą one za sobą ryzyko powstania przebarwień na zębach. Warto zastosować kilka zmian w naszej codzienności oraz dbać o odpowiednią higienę, a śnieżnobialy uśmiech wciąż będzie w naszym zasięgu.

Artykuł sponsorowany


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
espresso doppio

Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie

Następny artykuł
ziarna kawy do ekspresu ciśnienioweg

Czy każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresu? Rozwiewamy wątpliwości!

Zobacz też