Czy woda do espresso to kolejny zagraniczny zwyczaj, który bezrefleksyjnie kopiuje się w polskich kawiarniach? W tym przypadku jest inaczej – picie wody jest jak najbardziej wskazane, gdy chcesz poczuć pełnię smaku mocnego czarnego naparu.
Woda do espresso – znany włoski zwyczaj
Woda serwowana razem z kawą? Spotkasz się z tym nie tylko we włoskich kawiarniach. Tak postępują również wykwalifikowani bariści w Polsce – podawanie wody do espresso to znak, że jesteś w miejscu, gdzie zna się i stosuje najlepsze praktyki parzenia kawy.
Woda do espresso to coś więcej niż tylko zwyczaj. Picie wody ma przede wszystkim zastosowanie praktyczne. Dzięki temu możesz przygotować swoje kubki smakowe do delektowania się kawą. Woda usuwa z nich pozostałości innych substancji smakowych.
Czy rodzaj wody do espresso ma znaczenie?
To, jaką wodą będziesz popijać swoje espresso, jest bardzo ważne. We Włoszech najczęściej jest to zwykła woda z kranu. W polskich kawiarniach i restauracjach przeważnie podaje się wodę mineralną lub źródlaną. I jeden, i drugi sposób są poprawne – trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, żeby podawana do espresso woda miała neutralny smak.
Jak popijać kawę, by odkryć pełnię jej smaku?
Skoro woda do espresso ma oczyszczać kubki smakowe, to nie ma wątpliwości, kiedy należy ją pić – przed kawą. Włosi zalecają to z jeszcze innego powodu. Czarna kawa wypita na pusty żołądek może podrażniać układ pokarmowy. Dzięki wypiciu szklanki wody możesz tego uniknąć.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by pewną ilość wody do espresso wypić również na koniec. Dzięki temu smak kawy nie będzie zaburzał smaku innych potraw.
Wiesz już, do czego służy woda podawana razem z espresso. Teraz nie będziesz już mieć wątpliwości, kiedy należy ją wypić!
Może Cię też zainteresować:
- Jak wybrać idealne kubki do kawy na wynos dla Twojej kawiarni?
- Ile kawy na litr wody? Klucz do perfekcyjnej filiżanki
- Espresso tonic – orzeźwiająca kawa na upalne dni
- Kawa – nie tylko pobudka, ale także sztuka i kultura
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?
- Kawa long – duża czarna. Z kawiarni a może w kapsułkach?
- Espresso doppio – podwójne espresso o intensywnym smaku i aromacie
- Jak zrobić herbatę? Stwórz aromatyczny napar