Bezkofeinowa kawa z mniszka lekarskiego. Eko dar natury i jego właściwości

kawa z mniszka lekarskiego

Kawa z mniszka lekarskiego zyskuje coraz większą popularność u osób, które zdrowo się odżywiają. To stary sposób na zdrowy zamiennik kawy. Łatwo było pozyskać surowiec na ten zdrowy napój, a jego spożywanie przynosiło widoczną poprawę zdrowia.

Polski skromny mniszek lekarski jest znany i ceniony na całym świecie. Kawy mniszkowe od dawna pijało się w Anglii, używane są także w tradycyjnej medycynie chińskiej. Właściwości lecznicze całego mniszka lekarskiego znane są od stuleci, także na rynku kosmetycznym. Kawa z mniszka lekarskiego to w rzeczywistości napar z korzenia tej rośliny odpowiednio wcześniej przygotowanego. Ma charakterystyczny smak.

Polski mniszek lekarski jest ceniony na całym świecie. Co to za roślina

Około 400 gatunków lekarskiego na terenie samej Polski i ponad 2000 na całym świecie to ogromna ilość odmian. Często traktowany jest jako zwykły chwast. Trzeba jednak przyznać, że to bardzo ładny chwast. Wiosną rozkwita na łąkach, tworząc piękne żółte kwiatowe dywany, które potem zmieniają się w białe puchate kule. Te kule to nasiona, które rozsiewają się z podmuchem wiatru. Zabawę z nimi uwielbiają maluchy. Kwiaty i liście możemy dodawać do sałatek. Z kwiatów robi się też syrop leczniczy. Mniszek od dawna stosowany był jako wiosenna kuracja wzmacniająca.

Skąd pozyskać korzeń mniszka i kawę z mniszka lekarskiego

Do zrobienia kawy z mniszka lekarskiego potrzebny jest jedynie korzeń. Możemy zebrać go sami, ale należy pamiętać, żeby nie zbierać go w pobliżu dróg. Najlepiej kupić gotowy sproszkowany produkt. Wtedy mamy pewność, że wytwarzany jest ze specjalnie uprawianych roślin wolnych od zanieczyszczeń środowiska. Poza tym ominie nas uciążliwy proces wyrywania, czyszczenia, suszenia, prażenia i mielenia korzenia tej rośliny. Szkoda tak długo czekać skoro kawę z prażonych korzeni mniszka lekarskiego z łatwością można nabyć w aptekach, dyskontach, sklepach internetowych i ze zdrową żywnością.

Kawa mielona z mniszka – jakie ma właściwości prozdrowotne

Kawa z korzenia mniszka może być uzupełnieniem zbilansowanej diety. Ma niezwykłe właściwości prozdrowotne i działa wielokierunkowo na nasz organizm. Działa na cały układ trawienny. Jego sprawne działanie szybko przynosi efekty także w innych obszarach. Zaleca się, żeby po kilku tygodniach jej picia zrobić sobie przerwę.

Układ trawienny pod kontrolą i pod ochroną

Ma działanie moczopędne, co wpływa na detoksykację organizmu. Jednocześnie wspomaga przemianę materii, wspomaga trawienie i łagodzi ból brzucha. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników (między innymi wątrobę przed uszkodzeniami, co wpływa na jej prawidłowe działanie). Prawidłowy metabolizm pozwala na usunięcie nadmiaru wody i toksyn. To wszystko przekłada się na polepszenie stanu skóry, szybsze leczenie stanów zapalnych, utrzymanie szczupłej sylwetki. Nic dziwnego, że automatycznie czujemy się też silniejsi i pełni energii pijąc kawę z mniszka.

Działanie prebiotyczne dla organizmu

Detoks dotyczy nie tylko żołądka. Oczyszcza się krew, kawa z mniszka reguluje wytwarzanie białych krwinek. Obniża poziom cukru we krwi i spowalnia jego wchłanianie z pokarmów. Dzięki temu gospodarka węglowodanami w organizmie odbywa się prawidłowo. Poprawia odporność, wykazuje również działanie prebiotyczne (zwiększają obecność dobrych dla jelit Lactobacillus i Bifidobacterium), dlatego jest zalecana przy antybiotykoterapii. Dostarcza witaminy A, K, E, C. Zawiera też potas magnez i żelazo. Doskonały zestaw na wspomaganie odporności.

Kawa mielona bezkofeinowa, która dodaje energii czy warto spróbować ten zdrowy zamiennik

Dla wielu to tylko zdrowy zamiennik kawy o intensywnym aromacie. Nie traktują go jak kawy. Raczej jak napar ziołowy. Są i zwolennicy, którzy cieszą się, z substytutu naparu z mniszka lekarskiego o smaku kawy. Zwłaszcza jeśli z różnych przyczyn (kawa niezalecana jest w wielu chorobach i dietach), tej zwykłej zawierającej kofeinę nie mogą spożywać. Kawa z mniszka lekarskiego nie zawiera kofeiny ani konserwantów. Mogą ją spożywać nadwrażliwe na nią osoby w każdym wieku. Dodaje energii bez efektu pobudzenia, jaki funduje nam zazwyczaj zwykła kawa z kofeiną.

Jak właściwie przygotować ten napój bezkofeinowy o intensywnym aromacie

Ten napar może nas zaskoczyć swoim aromatem i smakiem. Ma na nie wpływ pochodzenie rośliny, metoda obróbki korzenia oraz właściwe przyrządzenie samego naparu. Możemy ją przygotować w ekspresie przelewowym, zaparzaczu lub tradycyjną metodą parzenia. Potrzebne są:

  • kawa z korzeni mniszka lekarskiego 150 g w całym opakowaniu,
  • bierzemy 2 czubate łyżeczki kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody (możesz zacząć od jednej czubatej łyżeczki kawy),
  • 250 ml gorącej wody w temperaturze 90-95 °C.

Parzymy przez 5-10 minut. Uzyskamy w ten sposób mniej lub bardziej intensywny w smaku napar. Jest bardzo wydajna.

Kawa z mniszka z dodatkami? Jak najbardziej

Tak, jak zwykłą kawę podajemy na różne sposoby, tak samo kawa z mniszka nie obrazi się na dodatki i modyfikacje. Nie straci też swoich właściwości, jeśli dodamy do niej przypraw takich jak kardamon, mleko kokosowe, goździki, cynamon czy kakao. Złagodzą one smak, który zwłaszcza dla początkujących może być zbyt intensywny.

Kto nie powinien pić tej kawy

Mniszek lekarski ma właściwości prozdrowotne, które jednocześnie dla niektórych mogą być szkodliwe. Działanie moczopędne i metabolityczne nie będzie wskazane dla osób, które już biorą leki moczopędne, mają chore nerki, wrzody żołądka i niedrożne jelita.

Wykluczyć powinni ją także alergicy uczuleni na tę roślinę.

Czy napój z mniszka lekarskiego o smaku kawy jest dobry dla kobiet w ciąży i podczas laktacji

Co ciekawe mogą ją stosować kobiety w ciąży (chociaż wiele ziół jest wtedy niewskazane). Działanie moczopędne pozwala pozbyć się obrzęków i gromadzenia wody, reguluje trawienie i zawiera duże ilości witamin (zwłaszcza ważne jest żelazo). Tak samo dobra będzie podczas karmienia piersią, ale w niewielkich ilościach ze względu na działanie detoksykujące. Wydalane toksyny będą przenikać do mleka, a przecież nie chcemy podawać ich maluchowi. Poza tym działanie moczopędne połączone z wysokim zapotrzebowaniem na wodę w okresie karmienia może zaburzać ilość mleka i osłabiać ciało. Porcja dobrej energii przyda się tak w czasie ciąży, jak i z noworodkiem na pokładzie.

Napój z mniszka lekarskiego ma intensywny aromat i ciemną barwę. W smaku jest lekko goryczkowaty, ale pozbawiony mocnej kwasowości zwykłej kawy. Na szczególną uwagę zasługują wszystkie korzyści, które przynosi naszemu zdrowiu. Wzmacnia pracę wątroby i układ trawienny nagminnie przeciążany niezdrowym jedzeniem z konserwantami. Działa na nasz system odpornościowy osłabiony zanieczyszczonym środowiskiem. Może być zdrową alternatywą dla kawoszy, którym chwilowo nie można pić kawy. Będzie też świetny dla wszystkich zdrowo się odżywiających, którzy zwracają baczną uwagę, żeby wszystko, co konsumują, miało jak najlepszy wpływ na ich organizm. Właściwości energetyzujące są pożądane absolutnie przez wszystkich.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z kardamonem

Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem. Co jeszcze do niej dodać

Następny artykuł
kawy przelewowe

Kawy przelewowe mają niepowtarzalny smak. Czy znasz go i lubisz? Skorzystaj z przelewowego ekspresu do kawy

Zobacz też