Kurkuma była wykorzystywana w celach leczniczych jeszcze w poprzedniej erze, a medycyna ajurwedyjska korzysta z jej właściwości do dziś. Obecnie wiadomo, że to korzeń, który może skutecznie zapobiegać, a nawet leczyć wiele chorób. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o herbacie z kurkumy.
Kurkuma – jakie składniki odżywcze kryje w sobie ten korzeń?
Kurkuma zawiera wiele cennych składników o działaniu prozdrowotnych. Znajdziesz w niej witaminy z grupy B, a także witaminę C i E. W dodatku to doskonałe źródło mikro i makro elementów, a przede wszystkim wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i potasu. Zawarte w niej olejki eteryczne nie tylko pięknie pachną i nadają wyjątkowego aromatu potrawą, ale mają również właściwości lecznicze.
Jednak herbata z kurkumy cieszy się tak dużą popularnością z powodu innych związków – kurkuminoidów, a w szczególności kurkuminy. To substancja odżywcza, która wykazuje niezwykle silne właściwości przeciwzapalne. Należy ona do związków, które są słabo wchłanialne w ciele człowieka. Natomiast, dzięki połączeniu jej z piperyną występującą w znanym i lubianym na całym świecie pieprzu można zwiększyć jej wchłanianie do krwioobiegu aż o 2000 procent.
Właściwości prozdrowotne naparu z kurkumy
Herbata z kurkumy to świetny napój na jesienno-zimowe wieczory. Nie dość, że szybko rozgrzewa, to wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Doskonale wzmacnia odporność i skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Napar pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i przyspiesza procesy trawienne, dzięki zwiększeniu wydzielania żółci i enzymów trzustkowych.
Stosowanie kurkumy może zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, a nawet minimalizować ryzyko wystąpienia przerzutów. W dodatku udowodniono, że korzeń wspomaga działanie niektórych leków stosowanych podczas leczenia tej choroby. Pojawiają się także pierwsze badania naukowe potwierdzające skuteczność herbatki z kurkumy w zatrzymaniu efektów chorób mózgu takich jak choroba Alzheimera czy udar.
Przepis na herbatę z kurkumy
Do przygotowania własnego naparu potrzebujesz: 1 litra mleka sojowego lub wody, 3 łyżeczek kurkumy, 4 goździków, kilku plasterków świeżego korzenia imbiru, po pół łyżeczki kardamonu i cynamonu, szczypty pieprzu oraz łyżki miodu.
Wszystkie składniki poza słodzidłem umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez przynajmniej 10 minut. Po tym czasie poczekaj, aż herbata z kurkumą ostygnie przynajmniej do temperatury 55 stopni Celsjusza, po czym dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany napój możesz przelewać do kubków, jest gotowy!
Co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz pić herbatę z kurkumy? Poznaj przeciwwskazania
Chociaż herbata z kurkumy jest całkowicie naturalna i wykazuje wiele właściwości leczniczych, to nie każdy może ją pić. Ze spożywania naparu powinny zrezygnować przede wszystkim kobiety w ciąży, chorzy na kamicę żółciową oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. By ograniczyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, najlepiej ograniczyć ilość przyjmowanej kurkumy w formie sproszkowanej do maksymalnie ośmiu gramów dziennie.
Herbata z kurkumy – aromatyczny napój, który wzmocni odporność
Herbata z kurkumy to idealny towarzysz jesienno-zimowych wieczorów i nie tylko. Jej regularnie spożywanie może skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Poza tym to wyjątkowo aromatyczny napój dlatego warto go spróbować, chociażby dla samych walorów smakowych.
Może Cię też zainteresować:
- Napar z kurkumy – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Kiedy warto pić taką herbatę? Poznaj przepis!
- Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!
- Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!
- Herbata z cynamonem – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Poznaj przepis na aromatyczny i wciąż niedoceniany napar!
- Herbata na cholesterol – zadbaj o jego prawidłowy poziom we krwi!
- Kawa z cykorii to zdrowa alternatywa dla klasycznego czarnego naparu. Dlaczego warto pić kawę zbożową z cykorią?
- Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie. Przeciwwskazania do stosowania wyciągu, naparu i herbaty z dziurawca
- Właściwości lecznicze i substancje odżywcze ostropestu. Herbata z jego nasion pomoże ci zadbać o zdrowie. Poznaj przepis