Herbata na przeziębienie to nie tylko popularny napar z czarnej herbaty z sokiem malinowym. Możliwości przygotowania wartościowego napoju, który ułatwi powrót do zdrowia i skróci czas trwania infekcji jest znacznie więcej. Poznaj je!
Rozgrzewająca herbata na przeziębienie
Herbata na przeziębienie może znacząco przyspieszyć proces zdrowienia – zwłaszcza jeśli podczas przygotowywania napoju dodasz do niego kilka cennych składników. Dzięki temu szybko nawodnisz organizm, a także wzmocnisz go podczas walki z infekcją. Kiedy więc zauważysz pierwsze objawy przeziębienia, do kubka czarnej lub zielonej herbaty dodaj:
- miód pszczeli – szczególnie dobrze zadziała miód gryczany, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Możesz wspomóc się także miodem akacjowym – zadziała napotnie oraz pomoże ci zwalczyć ból gardła. Nie dodawaj jednak miodu do wrzątku – straci wówczas swoje właściwości! Poczekaj, aż gorąca herbata nieco ostygnie i wówczas uzupełnij ją miodem. Idealnie będzie dodać miód, gdy napój uzyska ok. 60-70°C. Herbata wciąż będzie wystarczająco ciepła, by cię rozgrzać, a jednocześnie zyska wszystkie zalety z miodu.
- maliny – owoce bogate w salicylany, które wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają uśmierzyć ból głowy czy stawów. Nie muszą przy tym być to świeże owoce. Do herbaty możesz także dodać maliny liofilizowane, suszone, mrożone albo takie w formie syropu.
- imbir – jego dodatek do herbaty kompleksowo wspiera organizm. Imbir rozrzedza wydzielinę z dróg oddechowych, działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie.
- cytryna lub pomarańcza – bogate w witaminę C cytrusy będą wspierały odporność organizmu. Tak jak miodu, nie dodawaj ich jednak do wrzątku! Poczekaj najpierw, aż twoja herbata odrobinę ostygnie.
- czarny bez – syrop z tej rośliny to prawdziwa skarbnica witamin! Co więcej, działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. W trakcie przeziębienia warto więc dodawać go nie tylko do herbaty, ale też wypijanej wody.
Czarna czy zielona herbata na kaszel i ból gardła?
Czy organizm w walce z chorobą lepiej wspierać dodając wspomniane składniki do zielonej, czy czarnej herbaty? Wiele zależy od tego, co bardziej ci smakuje! Obydwa rodzaje herbaty mają dobroczynne właściwości, a podczas przeziębienia – zwłaszcza, gdy przebiega ono z gorączką – najważniejsze jest tak naprawdę wypijanie dużej ilości płynów. Czarna herbata poprawi krążenie krwi, a także ułatwi koncentrację. Jeśli więc jesteś dopiero na początku przeziębienia i nie możesz pozwolić sobie na całkowite porzucenie wszystkich obowiązków, wspomóż się właśnie tym rodzajem herbaty.
Herbata zielona z kolei pomoże ci uporać się z problemami z gardłem. Dodatkowo zadziała moczopędnie, więc szybciej pozbędziesz się zalegających w organizmie toksyn. Warto także wiedzieć, że zielona herbata bogata jest w witaminy (A, C i K) oraz takie składniki jak potas czy żelazo.
Ziołowa herbatka na przeziębienie i grypę – jak przygotować napotny napar?
Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem to nie tylko sprawdzone dodatki do klasycznych naparów herbacianych. Na infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel czy gorączkę świetnie działają także herbatki ziołowe. Na które herbaty warto szczególnie zwrócić uwagę?
Na pewno będzie to herbata z lipy. Lipa często wykorzystywana jest jako składnik dostępnych bez recepty syropów wspierających odporność. Część z nich przeznaczona jest nawet dla dzieci – lipa jest więc produktem bardzo bezpiecznym. Herbatka ziołowa na przeziębienie na jej bazie zadziała przeciwgorączkowo i uspokajająco, a także łagodzi napady kaszlu. Wszystko dzięki temu, że lipa jest bogata w witaminy (głównie witaminę C i PP), rutynę, flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne.
W czasie przeziębienia możesz także postawić na rumianek. Roślina ta działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pomaga uporać się z uporczywym kaszlem i katarem. Herbatkę z rumianku przygotujesz w zaledwie kilka sekund. Wystarczy, że torebkę z zielem rumianku zalejesz gorącą wodą i pozostawisz pod przykryciem na 10 minut. Do gotowego naparu możesz dodać imbir albo posłodzić go wybranym miodem. W ten sposób dodatkowo wzmocnisz jego działanie.
W walce z przeziębieniem świetnie sprawdza się wreszcie dzika róża. Różana herbata na przeziębienie wspomoże odporność organizmu – dzika róża zawiera cały kompleks witamin i składników mineralnych!
Herbata na przeziębienie to jeden z najlepiej znanych, najskuteczniejszych domowych sposobów walki z pierwszymi objawami infekcji. Właściwie dobrane dodatki (zioła i owoce) wzmacniają organizm i pozwalają mu jeszcze lepiej chronić się przed działaniem bakterii oraz wirusów. Dzięki temu przeziębienie potrwa krócej, a jego objawy będą mniej dokuczliwe.
Może Cię też zainteresować:
- Czy warto pić herbatę z miodem? Poznaj jej właściwości. Przepisy na herbatę z cytryną, imbirem i miodem
- Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?
- Herbata z lipy – właściwości lecznicze. Napar z kwiatów lipy na przeziębienie i inne zastosowania lipy
- Herbata z majeranku – czy leczy przeziębienie? Poznaj jej wszystkie właściwości i sprawdź, jak przygotować ziołowy napar!
- Kawa z miodem – czy warto zamienić cukier na miód? Poznaj zalety połączenia kawy z miodem!
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Herbaty zimowe – przepisy na rozgrzewające napoje
- Herbata świąteczna – rozgrzewający napój, który idealnie wpasuje się w bożenarodzeniowy klimat