W artykule przedstawimy właściwości herbaty żółtej i podpowiemy, kiedy i dlaczego warto ją pić. Opowiemy również o historii jej produkcji oraz oryginalnej recepturze pochodzącej z Chin. Znajdziesz tutaj także listę najlepszych żółtych herbat, dzięki której z pewnością poznasz swoją ulubioną odmianę.
Herbata żółta – napar zarezerwowany dla chińskich cesarzy
Kilkaset lat temu w Chinach kolor żółty był uznawany za carski. Dlatego całkiem prawdopodobne, że w tamtych czasach herbatą żółtą nazywano po prostu najlepsze jakościowo rodzaje i mogły to być nawet zielone herbaty, które niekiedy przyjmowały żółtawe odcienie. Wówczas chińskie susze herbaciane były wyjątkowo dobrej jakości. Dlaczego? Mieszkańcy mieli wybór, mogli płacić daniny w złocie lub wytwarzanych towarach. Druga opcja była dla nich o wiele korzystniejsza, w związku z czym dbali o proces produkcji herbaty.
Receptura przygotowania i parzenia liści żółtej herbaty powstała w XVII wieku w prowincji Anhui, jednak jej oryginalna wersja zaginęła. Odtworzono ją dopiero w latach 80 XX wieku i wciąż nie ma pewności co do tego, w jakim stopniu przypomina herbaty cesarskie.
Od pączka do cesarskiego naparu. Jak produkuje się herbatę żółtą?
Wytwarzaniem tej odmiany herbaty zajmują się jedynie Chińczycy w prowincjach: Zhejiang, Guangdong, Sichuan, Hunan i Anhui. Początkowo produkuje się ją tak samo, jak herbatę zieloną, a więc po zabiorach liście poddaje się więdnięciu na słońcu, a następnie niszczy termicznie enzymy, które mogłyby doprowadzić do zmiany ich koloru. Jednak później odmiany żółtej nie poddaje się procesowi fermentacji enzymatycznej, jak ma to miejsce w przypadku jej zielonego odpowiednika. By uzyskać odpowiednią barwę, aromat i smak herbaty niezbędne jest przeprowadzenie procesu podobnego do kiszenia, podczas którego następuje fermentacja nieenzymatyczna. To dzięki niej dochodzi do żółknięcia wewnętrznej strony liści herbaty, a w efekcie zmiany jej smaku i właściwości. Proces ten jest powtarzany kilkukrotnie, by uzyskać najwyższej jakości produkt.
Kekecha – idealna do przygotowania naparu o niskiej zawartości kofeiny
Odmianę Kekecha wyróżnia wyjątkowo niska zawartość kofeiny (w przypadku herbat nazywanej również teiną). W jej liściach znajduje się jedynie 0,35% tej substancji, w związku z czym bez obaw można pić ją wieczorem, nawet mając problemy z zaśnięciem. Napar przybiera kolor miodowo-żółty do morelowego, a smak jest dość mocno orzechowy z wyczuwalnymi nutami papai.
Huang Ya – królowa wśród żółtych herbat
To odmiana, która jest najbardziej szlachetna, ale jednocześnie również najdroższa. Wynika to z ograniczonej dostępności młodych pączków, z których wytwarza się susz. Do wyprodukowania go wykorzystuje się jedynie liście z krzewów rosnących w Syczuanie i Meng Ding. Wyróżnia ją świeży smak z naturalną, delikatnie owocową nutą.
Huang da Cha – jak parzyć herbatę tej odmiany?
To odmiana, którą charakteryzują liście dużych rozmiarów, dlatego powinno się ją parzyć kilkukrotnie. Jednorazowe użycie byłoby marnotrawstwem wartościowego suszu, z którego można przyrządzić wiele szklanek napoju. Z pewnością pokochają ją wielbiciele małej czarnej, ponieważ jej smak doskonale ją przypomina.
Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty
Żółta herbata była zarezerwowana jedynie dla cesarskiego dworu, ponieważ wierzono, że daje ona nieśmiertelność, a tylko władca był tego godzien. Dziś wiadomo już, że jej właściwości nie są aż tak wyjątkowe, jednak zdecydowanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim znajduje się w niej cała skarbnica flawonoidów – związków aktywnych zmniejszających ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową i spowalniających procesy starzenia się organizmu.
Poza tym wykazuje właściwości łagodzące objawy związane z chorobami układu kostnego i zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się próchnicy zębów. W dodatku napój ma właściwości oczyszczające, w efekcie ułatwia usuwanie toksyn i produktów przemiany materii z organizmu. Ze względu na niską zawartość kofeiny (poniżej 1%) napar doskonale sprawdzi się w roli wieczornego napoju. Pamiętaj jednak, że żółta herbata zawiera substancje działające odświeżająco i tonizująco.
Jak parzyć żółtą herbatę, by zachowała wszystkie właściwości zdrowotne?
Przygotowanie własnego orzeźwiającego napoju o właściwościach zdrowotnych jest niezwykle łatwe. Do kubka wsyp 3-4 gramy suszu i zalej 200 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Do pomiaru najlepiej użyć termometru, jednak jeśli go nie posiadasz, po prostu studź wrzątek przez 5 minut. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 3 minut. Żółta herbata pozostawia słodkawy posmak, jednak by tak się stało, należy ją parzyć zgodnie z wyżej wymienioną instrukcją.
Dlaczego warto pić żółtą herbatę?
Regularne picie naparu z żółtej herbaty skutecznie ogranicza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Poza tym dobrze sprawdzi się w przypadku pacjentów cierpiących z powodu osteoporozy lub niedoborów wapnia w organizmie, ponieważ zmniejsza ryzyko złamań kości. W dodatku to idealny rodzaj herbaty dla osób, które nie tolerują dużych ilości kofeiny, ponieważ zawiera jej niewiele, a doskonale orzeźwia.
Korzystaj z właściwości herbaty żółtej i jej niesamowitego aromatu!
Podobnie jak każda herbata ta odmiana również zawiera wiele substancji mających korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Warto spróbować jej chociaż raz, by poznać jej wyjątkowy smak i aromat, którego próżno szukać w przypadku innych rodzajów herbat.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Biała herbata w ciąży – o czym powinna wiedzieć każda przyszła mama?
- Biała herbata – właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien parzyć herbatę białą?
- Biała herbata rozkwitająca – napar z kulek złożonych z listków i kwiatów. Sprawdź jak parzyć herbatę kwitnącą!
- Herbata oolong – jak parzyć turkusowy ulung? Jakie są właściwości herbaty oolong?
- Herbata po irlandzku lub irish cream tea. Jak ją parzyć i czy irlandzka herbata musi zawierać whisky?
- Czy warto pić herbatę z miodem? Poznaj jej właściwości. Przepisy na herbatę z cytryną, imbirem i miodem
- Herbata rozgrzewająca idealna na jesienne i zimowe wieczory. 5 prostych przepisów