Herbata z liści oliwnych. Czy ekstrakt z liści oliwnych zabija wirusy i bakterie?

Herbata z liści oliwnych to nietypowy w smaku napar o pozytywnym wpływie na układ odpornościowy. Przeczytaj jakie właściwości prozdrowotne ma napar z listków drzewa oliwnego.
herbata z liści oliwnych

Herbata z liści oliwnych to napar z suszonych liści drzewa oliwki europejskiej (Olea europaea), będącego uprawnym gatunkiem z rodziny oliwkowatych. Zdrowotne substancje zawarte są zarówno w owocach, liściach jak i korze drzewa.

Co to jest herbata z liści oliwnych? Właściwości drzewa oliwnego

Drzewo oliwki rośnie dziko w niemal całej Afryce, na półwyspie Arabskim oraz w krajach Morza Śródziemnego (Izrael, Cypr, Włochy, Hiszpania, Portugalia). Drzewo jest wiecznie zielone i długowieczne (niektóre z drzew rosnących w Izraelu mają ponad tysiąc lat!), dzięki czemu owocuje od osiągnięcia dojrzałości aż do końca życia.

Rzadko spotyka się herbatę tego typu w torebkach, napar z liści oliwnych łatwo jednak sporządzić w domu. Warto spróbować, herbata z liści oliwnych to prawdziwy rarytas o wyjątkowym smaku i wielu leczniczych właściwościach. Poniżej podpowiadamy jak krok po kroku zaparzyć taki napój.

Olea europaea

Olea europaea ma białe, pierzaste kwiaty i liście o charakterystycznym, srebrnozielonym kolorze i podłużnym kształcie. Długość listków wynosi od czterech do dziesięciu centymetrów, a szerokość do 3 metrów. Tak samo jak oliwa, liście zawierają wiele korzystnych dla organizmu substancji, między innymi jest to świetne źródło antyoksydantów (np. występującej tylko w tej roślinie oleuropeiny). Długowieczne drzewo uprawiane jest masowo w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Polsce jedynie w formie ozdobnego bonsai.

Olea nie wymaga wiele poza ciepłym klimatem. Świetnie rośnie nawet w jałowej i kamienistej glebie. Drzewo ma silnie rozbudowany system korzeniowy i łatwo tworzy odrosty. Zaczyna owocować w wieku 4 lat, największą wydajność osiągając około 30 roku życia. Może żyć nawet do tysiąca lat – tyle też mają najstarsze oliwki w Izraelu.

Surowiec zielarski stanowią Oleae folium, czyli małe i wąskie liście drzewa oliwki. Ciemnozielone z wierzchu, pod spodem są srebrzyste i woskowane.

Historia drzewa oliwnego. Od kiedy wykorzystuje się pozytywne właściwości ekstraktu z liści oliwki?

Według mitów drzewo oliwne powstało pod wpływem włóczni bogini Ateny, a pierwsze drzewo oliwne ma do dziś rosnąć w Atenach. Pierwsze archeologiczne ślady zachowanego drzewa to 12 tysięcy lat przed naszą erą i śródziemnomorskie tereny Włoszech. Liście oliwne i powstające z nich produkty (olejki, susz, herbata) stosowane są w medycynie naturalnej od stuleci jako sposób na wzmocnienie organizmu. W antycznej Grecji wykorzystywano ją jako skuteczny środek na zbijanie gorączki i zwalczanie wirusów. Wzmianki o roślinie są obecne również w Starym Testamencie.

Pierwsze badania medycyny konwencjonalnej nad ekstraktem z liści oliwki pojawiły się w 1854 roku, kiedy to Daniel Hanbury opisał swoje obserwacje nad zastosowaniem liści oliwnych w leczeniu malarii.

Zdrowotne właściwości liści oliwnych. Dlaczego warto pić napar z liści oliwnych?

Liście zawdzięczają swoje właściwości substancji aktywnej zwaną oleuropeiną. Oleuropeina to naturalny polifenol, znajdujący się wyłącznie w liściach tego drzewa. Podstawową rolą substancji jest immunostymulacja, czyli wzmacnianie odporności organizmu. Jej głównym produktem jest hydrokortyzon, który znany jest z właściwości redukujących ryzyko choroby wieńcowej. Oleuropeina ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne i immunostymulujące.

Do najważniejszych prozdrowotnych efektów naparu z liści oliwnych należą:

  • ochrona systemu immunologicznego;
  • zwalczanie bakterii i wirusów;
  • wzmocnienie układu krążenia;
  • regulacja poziomu cholesterolu;
  • obniżenie ciśnienia krwi;
  • wspomaganie układu trawiennego;
  • stymulacja metabolizmu;
  • działanie przeciwrodnikowe;
  • redukcja ryzyka choroby wieńcowej.

Herbata z liści drzewa oliwnego jest znanym remedium na opryszczkę. Właściwości immunostymulujące i przeciwbakteryjne działają w parze ze stymulacją fagocytozy, czyli procesem niszczenia szkodliwych patogenów. Opryszczka będzie oczywiście nawracać, jej wirusa nie da się bowiem w pełni pozbyć, ekstrakt z liścia oliwnego pomoże jednak szybciej się jej pozbyć.

Herbatka będzie też pomocna w leczeniu innych bakteryjnych zakażeń skórnych, np. gronkowca, grzybicy czy paciorkowca. Regularne picie suszonych liści oliwnych wygładza zmarszczki i spowalnia starzenie się komórek skóry. Po pysznej herbacie warto nasączyć wacik kosmetyczny ekstraktem, i stosować do przemywania skóry.

Kto może pić napój z liści oliwnych?

Nie ma wiele potwierdzonych medycznie (lub nawet anegdotycznych) przeciwwskazań do picia tego niebywale zdrowego rodzaju herbaty. Nie ma też znanych skutków ubocznych spożywania liścia oliwnego. Z prozdrowotnych właściwości napoju mogą więc skorzystać praktycznie wszyscy.

Uważać na zbyt częste spożywanie powinny jednak osoby przyjmujące na stałe leki obniżające ciśnienie, oraz insulinę. Działanie prozdrowotne oleuropeiny jest tutaj na tyle silne, że razem z lekarstwami efekt może być nadmierny.

Herbata nie zawiera kofeiny, jest więc bezpieczna również dla dzieci. Pod uwagę należy jednak wziąć potencjalne alergie lub interakcje suszu z liścia oliwnego z zażywanymi przez nas na co dzień lekami. Brakuje badań na temat bezpiecznego spożywania liścia oliwnego przez kobiety w ciąży, w tym przypadku należy więc skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Jak samodzielnie zaparzyć herbatę z liści oliwnych?

Aby przygotować napar w domu, trzeba wcześniej przygotować suszone liście oliwki. Bez problemu znajdziemy je w sklepach zielarskich. Jak przyrządzić napar krok po kroku?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 lub 3 listki oliwne.
  2. Zagotuj około 300 ml wody.
  3. Kiedy woda zacznie się gotować i wrzeć, dodaj liście.
  4. Zmniejsz siłę palnika i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty.
  5. Po pełnym zagotowaniu odczekaj pięć minut przed spożyciem herbaty z liści oliwek.

Liście można też zalać bezpośrednio szklanką wrzątku i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Smacznego!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata konopna

Herbata konopna. Czy jej susz zawiera CBD i THC? Właściwości zdrowotne napoju

Następny artykuł
herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa, czyli zielona herbata o dodatkowym aromacie. Jak ją parzyć i jakie są właściwości herbaty jaśminowej?

Zobacz też