Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?

Kawa filtrowana to coś, o czym na pewno już słyszałeś, jeśli uwielbiasz kawę. Czy wiesz, co to właściwie jest? Może to po prostu nowy sposób parzenia kawy? O kawie filtrowanej przeczytasz w dzisiejszym artykule. Zapraszamy!
kawa filtrowana

To zapamiętaj!

  • Kawa filtrowana to nic innego jak napój, który powstaje poprzez przepuszczenie gorącej wody przez zmielone ziarna kawy, znajdujące się na specjalnym filtrze.
  • Można wymienić mnóstwo metod parzenia tego typu kawy, ale do tych najbardziej znanych zaliczamy: drip, chemex, aeropress i syfon. 
  • Coraz więcej osób docenia kawę filtrowaną m.in. za to, że jest łatwa w przygotowaniu.
  • Na aromat i smak kawy filtrowanej w dużej mierze wpływa jakość ziaren kawy i wody. 
  • Kawa filtrowana ma subtelniejszy smak w porównaniu z kawą parzoną na gorąco. 

Kilka podstawowych informacji o kawie filtrowanej

Aby powstała kawa filtrowana, należy przepuścić gorącą wodę przez zmielone ziarna kawy, które umieszcza się na specjalnym filtrze. Jest to kawa, która wyróżnia się m.in. tym, że nie zawiera fusów, dzięki czemu ma klarowny i delikatny smak. Ma także niższą zawartość kofeiny, co wynika z faktu, że proces parzenia kawy filtrowanej trwa dłużej niż kawy parzonej na gorąco. Z kolei jeśli chodzi o metody parzenia kawy filtrowanej, to mogą być one naprawdę różne. Najczęściej jednak używa się takich metod jak drip, chemex, aeropress i syfon. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, która z nich jest najlepsza, bowiem w dużym stopniu zależy to m.in. od indywidualnych preferencji smakowych. 

Zadbaj o odpowiednią jakość ziaren kawy i wody

Kawa filtrowana to dobry wybór, lecz czy wiesz, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę? Przede wszystkim jakość ziaren kawy. Sięgaj jedynie po kawy pochodzące z zaufanych plantacji. Odpowiednie ziarna to te, które są świeże, odpowiednio wypalone i dobrze zmielone. Równie istotna jest woda używana do parzenia kawy filtrowanej. Obowiązkowo musi być czysta i świeża – najlepiej, aby była to woda filtrowana lub butelkowana. Bardzo ważna jest też temperatura wody, która powinna wynosić około 90–96 stopni Celsjusza. 

Jakie zalety ma kawa filtrowana?

Kawa filtrowana cieszy się coraz większą popularnością. Za nią odpowiadają przede wszystkim jej liczne zalety. Docenia się ją szczególnie za to, że bez problemu można ją przygotować, nawet jeśli nie posiada się drogich sprzętów, czy specjalistycznej wiedzy. Wiele osób uwielbia ją też za to, że ma delikatny smak, zatem to idealna opcja dla tych, którzy niezbyt lubią intensywny smak kawy. Poza tym w tej kawie znajdziesz mniejszą zawartość kofeiny i co więcej: jest bogata w przeciwutleniacze, mające pozytywny wpływ na zdrowie. 

Podsumowując, kawa filtrowana to ciekawa propozycja dla wielu osób, która może naprawdę zaskoczyć różnorodnością smaków i aromatów. Jest to napój, który może być podawany zarówno na gorąco, jak i na zimno. Kawa filtrowana umożliwia także eksperymenty z rozmaitymi aromatami i smakami, a to wszystko sprawia, że warto ją wypróbować!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
french press kawa

French press – kawa parzona w prostym urządzeniu. Jak ją zrobić?

Następny artykuł
kawa po grecku

Kawa po grecku – jak smakuje i jak ją przygotować?

Zobacz też