Piekarnik z funkcją pary – jak działają?
W piekarnikach z programami do gotowania na parze źródłem ciepła jest zarówno gorące powietrze, jak i równie gorąca para wodna, co daje połączenie pozwalające osiągnąć idealną równowagę podczas pieczenia. Potrawy z piekarników z funkcją pary pod wpływem gorącego powietrza i wilgoci pozostają miękkie, ale jednocześnie nie są gotowane – wszystkie ich wartości odżywcze zostają zamknięte w środku. Dzięki temu nie podlegają też nadmiernemu wysuszaniu ani przypalaniu, co jest niezwykle istotne np. podczas pieczenia chleba.
Jakie zalety posiadają piekarniki z funkcją pary?
Korzystanie z piekarnika parowego może przynieść wiele korzyści, szczególnie jeśli stawia się na zdrowe odżywianie i… wygodę. Obróbka pokarmów z użyciem pary istotnie wpływa na ich wartości zarówno smakowe, jak i wizualne, a także na teksturę. Dlaczego warto korzystać z piekarników z funkcją pary?
- Cały smak potraw jest zatrzymywany w ich środku, rozkładowi nie ulegają również wartości odżywcze, ponieważ jest równowaga między gorącą temperaturą a parą, dzięki czemu nie dochodzi do wyjałowienia potraw.
- W piekarnikach z funkcją pary nie dochodzi do przesuszania potraw i ich nierównomiernego wypieku.
- Można przyrządzać kilka potraw jednocześnie, bez ryzyka przenikania się smaków i zapachów.
- Piekarniki z funkcją pary doskonale podgrzewają potrawy, bez konieczności ich zwilżania, żeby zapobiec wysuszeniu. Tym samym nie trzeba stosować tłuszczu, żeby nacierać potrawy podczas pieczenia, ponieważ nie podlegają wysuszaniu. Oznacza to redukcję spożycia tłuszczu, co pozytywnie wpłynie na zdrowie.
- Z wykorzystaniem pary można przygotowywać wszystkie potrawy, zarówno wytrawne, jak i słodkie wypieki.
- Niektóre piekarniki parowe, jak np. Electrolux 800 SteamBoost, wykorzystują również parę do czyszczenia, dzięki czemu urządzenie jest łatwe do utrzymania w dobrej kondycji.
Piekarnik z funkcją pary – jaki wybrać?
Decydując się na piekarnik, z pewnością najlepiej wybrać taki, który posiada jak najwięcej funkcji – wówczas korzystanie z niego będzie komfortowe i wygodne. Ale na co warto zwrócić szczególną uwagę, wybierając nowy piekarnik z funkcją pary?
- Termosondę, dzięki której można sprawdzić temperaturę wewnątrz potrawy.
- Szeroki zakres temperatur, dzięki któremu można będzie przygotowywać różne potrawy, także w procesie suszenia czy pasteryzacji.
- Regeneracja i rozmnażanie za pomocą pary – pozwala na odświeżenie produktu, np. czerstwego pieczywa czy szybkie rozmrażanie potraw.
- Opcja pieczenia na różnych poziomach – pozwoli na szybsze przygotowanie różnych posiłków w jednym czasie.
Czy warto kupić piekarnik z funkcją pary?
Zdecydowanie tak, ponieważ potrawy przygotowane z użyciem pary gwarantują zupełnie inne, o wiele bogatsze doznania smakowe. Znacznie trudniej także o kulinarne wpadki, jak przypalenia, do których praktycznie nie dochodzi w piekarnikach parowych. Ogromną zaletą jest również łatwość utrzymania ich w czystości. Funkcjonalność piekarników z funkcją pary zadowoli każdego, kto uwielbia gotować i chce to robić zdrowo.
Może Cię też zainteresować:
- Szybkie ciasteczka do kawy – idealny przepis na kruche przekąski z prostych składników
- Kreatywne i proste ciasta bez pieczenia dla pragnących słodkich cudów
- Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!
- Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą
- Ciasto kawowe – poznaj łatwe przepisy
- Kawa z kakao – jak ją przygotować? Prosty przepis na pyszny napój
- Niezbędnik kuchenny, czyli jakie przybory powinny znaleźć się w każdej kuchni?
- Meble do kawiarni – na co zwrócić uwagę?