Ekstrakt z maliny właściwej jest powszechnie stosowany w medycynie niekonwencjonalnej, istnieje też wiele badań potwierdzających prozdrowotne właściwości naparu. Przeczytaj, jaki wpływ może mieć na kobiecy organizm w trakcie ciąży i w którym trymestrze lepiej go unikać.
Napar z liści malin
Herbatkę produkuje się z liści krzewu owocowego Rubus idaeus, czyli maliny właściwej. Krzew rośnie dziko głównie w lasach i produkuje wyjątkowo smaczne, słodkie owoce. Wielu osobom lato kojarzy się głównie ze smakiem świeżo zebranych, czerwonych malin. Herbata z liści malin to świetny trik na przedłużenie lata za pomocą przyjemnego dla zmysłów aromatu.
Choć liściasty surowiec pozyskiwany jest też przemysłowo, jeśli mamy szczęście posiadać na działce krzew Rubus idaeus, susz najlepiej pozyskać samodzielnie. Należy zbierać jasnozielone, młodziutkie listki, obecne na gałązkach jeszcze przed rozkwitem kwiatów i owoców. Malinowe liście trzeba przesuszyć w ocienionym miejscu przez około dwa tygodnie, a kolejno przechowywać w szklanym słoiku lub puszce.
Oczywiście nie każdy ma możliwość własnoręcznie pozyskiwać susz w dużych ilościach. Na szczęście herbata jest szeroko dostępna w sklepach spożywczych i zielarskich, zarówno w formie suszonych liści, jak i herbaty w torebkach.
Czy można pić herbatę z liści malin w ciąży?
Jednym z działań herbaty z malinowych liści jest stymulacja wydzielania estrogenów, napój ma więc silny wpływ na kobiecy organizm. Czy herbatę można pić podczas ciąży?
Napar jest całkowicie bezpieczny w ciąży pod warunkiem, że nie ma ona żadnych komplikacji. Warto go unikać jednak we wczesnych trymestrach. Jego regularne spożywanie pomaga przygotować organizm do porodu i znacznie zmniejszy ryzyko powikłań. Malinowy napar wzmacnia mięśnie macicy i poprawia przepływ krwi w kobiecych narządach rodnych. Według niektórych położnych może być sposobem na wywołanie akcji porodowej. Herbata z maliny jednak nie przyśpiesza porodu, a jedynie przygotowuje do niego organizm i ciało.
Ponieważ obecne w malinach związki fenolowe zwiększają wydzielanie estrogenów, picie naparu w dużych ilościach może wywołać silne skurcze macicy. Zbyt wczesne pojawienie się skurczy może skutkować przedwczesnym porodem. Herbaty lepiej więc unikać we wczesnym etapie, według ginekologów do ok. 35 tygodnia ciąży. Nie jest ona też zalecana kiedy planowane jest cesarskie cięcie. Ogromne znaczenie ma tutaj oczywiście dawka i jedna filiżanka nie powinna zaszkodzić, ale na wszelki wypadek zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem.
Herbata z malin będzie pomocna też w okresie połogu i karmienia piersią. Napój wspomaga regenerację organizmu, stymuluje laktację oraz wzmacnia zmęczone po porodzie mięśnie macicy.
Inne działania i właściwości prozdrowotne herbaty z liści maliny właściwej
Malinowy susz ma liczne właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i napotne. Ekstrakty z liści i owocu maliny są cennym źródłem witaminy C i stosowane są przede wszystkim w leczeniu przeziębienia i grypy. To jednak nie koniec zdrowia ukrytego w malinach.
Działanie napotne
Herbata pobudza działanie gruczołów potowych i stosowana jest często jako domowy sposób na zbicie gorączki.
Działanie przeciwnowotworowe
Obecne w liściach flawonoidy zwalczają wolne rodniki i hamują ich rozwój, dzięki czemu są pomocne w profilaktyce nowotworowej. Antyoksydant wspomaga regenerację organizmu. Pozytywne działanie naparu z maliny potwierdzono w badaniach nad białaczką i rakiem jelita grubego.
Działanie rozkurczające
Rozkurczające działanie szczególnie docenią kobiety, regularne picie naparu znacznie zmniejsza bowiem ból podczas miesiączkowania.
Działanie przeciwbakteryjne
Pozostałe po parzeniu liście lub torebkę po herbacie można wykorzystać do pielęgnacji skóry. Właściwości ściągające i przeciwbakteryjne pomogą w zwalczeniu uporczywego trądziku i zmian zapalnych Wiele źródeł poleca też nasiadówkę z rozcieńczonej herbaty malinowej jako domowy sposób na infekcje intymne.
Jakie substancje czynne ma herbatka z liści malin?
Osuszone liście maliny właściwej zawierają w sobie wiele witamin i związków aktywnych. Do najważniejszych z nich należą:
- Flawonoidy, czyli przeciwutleniacze naturalnego pochodzenia. Zwalczają wolne rodniki i hamują ich rozwój, co przekłada się na szybszą regenerację organizmu i zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory bądź inne schorzenia związane ze stresem oksydacyjnym.
- Garbniki, związki aktywne o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym.
- Antocyjany, czyli barwniki pochodzenia roślinnego posiadające właściwości regulujące układ krwionośny i sercowo-naczyniowy.
- Związki fenolowe, wspomagające wydzielanie estrogenów, działające żółciopędnie i wzmacniające wątrobę.
Przeciwskazania do picia naparu z liści malin
Ususzone liście i owoce maliny mają długą listę pozytywnych działań na zdrowie, mają jednak wiele przeciwwskazań. Naparu nie powinny spożywać chorujące na:
- endometriozę;
- choroby kobiecego układu rozrodczego, w tym mięśniaki, torbiele;
- nadciśnienie tętnicze.
Tak jak wyjaśniamy powyżej, herbatki powinny unikać również kobiety w pierwszym trymestrze ciąży.
Może Cię też zainteresować:
- Najlepsza herbata na przeziębienie – rozgrzewający napar, który szybko postawi Cię na nogi!
- Herbata jaśminowa, czyli zielona herbata o dodatkowym aromacie. Jak ją parzyć i jakie są właściwości herbaty jaśminowej?
- Herbata na cholesterol – zadbaj o jego prawidłowy poziom we krwi!
- Herbata konopna. Czy jej susz zawiera CBD i THC? Właściwości zdrowotne napoju
- Czy picie herbaty w ciąży jest bezpieczne? Nie wszystkie odmiany są wskazane. Sprawdzamy, jaką herbatę może pić przyszła mama
- Niebieska herbata, czyli klitoria ternateńska. Właściwości zdrowotne picia Butterfly Pea Tea
- Herbata z imbirem – niezastąpiona w każdym domu
- Herbata rooibos, czyli napar z czerwonokrzewu. Czym jest rooibos i jakie ma właściwości zdrowotne?