Olej z czarnuszki – właściwości produktu i wskazówki w stosowaniu


Olej z czarnuszki
 to produkt, który używany był już przed wieloma wiekami. Nie bez powodu nazywa się go czasem złotem faraonów – starożytni Egipcjanie przypisywali mu niezwykłe właściwości prozdrowotne. W dzisiejszych czasach wraca na salony – dzięki bogatemu składowi i wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za świetny środek przy wielu dolegliwościach.

Czarnuszka – co to za roślina?

Olej z czarnuszki powstaje z leczniczej rośliny, czarnuszki siewnej (łac.: Nigella sativa L.), która występuje w strefie umiarkowanej Europy, Azji oraz północnej Afryki. Co ciekawe, uprawia się ją nawet w Polsce! Czarnuszka, jak wskazuje nazwa, posiada nasiona o czarnej barwie, co sprawia, że przypominają nasiona maku lub słonecznika. Smak samych ziaren jest początkowo gorzki, a następnie mocno korzenny. Ich zapach przypomina z kolei zapach gałki muszkatołowej.

Olej z czarnuszki – skład i wygląd

Prawdziwym bogactwem oleju z czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy omega-6, kwas oleinowy omega-9, kwas alfa linolenowy omega-3). Oprócz tego, posiada on tymochinon (substancję o działaniu przeciwzapalnym), witaminę E, biotynę, beta-karoten, przeciwutleniacze, sterole oraz sole mineralne (wapń, cynk, potas, żelazo, miedź).

Sam olej nie wyróżnia się zbytnio swoją barwą, choć jest ona miodowo-ciemnobrązowa. Smak jest podobny do smaku samych nasion – korzenny, a wręcz przypominający trochę pieprz. Olej ten jest tłoczony na zimno i nie należy go podgrzewać.

Olej z czarnuszki – jakie właściwości prozdrowotne posiada?

Właściwości oleju z czarnuszki są wnikliwie badane, a jego substancje wciąż stanowią przedmiot analizy. O jakich leczniczych właściwościach oleju z czarnuszki mówi się dzisiaj?

  • Wpływ na odporność organizmu – działanie immunomodulujące.
  • Wpływ na poziom cholesterolu – wysoka zawartość wspomnianych już nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3, Omega-6 i Omega-9) korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu olej z czarnuszki może wspomóc zahamowanie rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości układu naczyniowo-sercowego.
  • Wpływ na problemy układu pokarmowego – mówi się, że olej z czarnuszki ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, w szczególności u osób, które borykają się z refluksem oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. Pomaga także w ochronie organizmu przed bakterią Helicobacter pylori (często związaną właśnie z wrzodami żołądka).
  • Działanie antyoksydacyjne – czarnuszka pozytywnie wpływa na poziom wolnych rodników, obniżając poziom stresu oksydacyjnego.
  • Wpływ na skórę i włosy – olej z czarnuszki może być stosowany także miejscowo. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran skóry. Co więcej, stanowi gratkę dla osób zainteresowanych pielęgnacją włosów. Pomaga przeciwdziałać wypadaniu włosów czy obecności łupieżu.

Jak przy każdej roślinie leczniczej, którą można dostać na własną rękę, należy pamiętać, że nie zastąpi ona fachowej opieki lekarskiej i leków. Jeśli coś nas niepokoi, skonsultujmy się ze specjalistą i z jego pomocą wprowadzajmy dodatkowe środki zaradcze, takie jak olej z czarnuszki czy inne suplementy.

Olej z czarnuszki – stosowanie i ewentualne skutki uboczne

Olej z czarnuszki może być stosowany doustnie (w celach leczniczych oraz kulinarnych) i miejscowo (na skórę oraz włosy). Na rynku dostępny jest zarówno sam olej w buteleczce, jak i w formie tabletek. U niektórych osób produkt ten może oczywiście wywoływać skutki niepożądane, które mogą objawiać się podrażnieniem układu pokarmowego i idącymi za tym wzdęciami czy mdłościami. 


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jak odstawić kawę

Jak odstawić kawę? Skuteczne sposoby na rzucenie kofeiny

Zobacz też